De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Acervo CSZ

Stefan Zweig in België: beluister de special of neem deel aan het symposium (10/2)

Non-fictie en fictie Pompidou

De Oostenrijks-Joodse schrijver Stefan Zweig had een speciale band met België. Hij kwam vaak naar ons land, bouwde hier een grote vriendenkring op en schreef er met veel liefde over. Pompidou op Klara wijdde een special aan Stefan Zweig.

Het is op 22 februari 2022 tachtig jaar geleden dat Zweig overleed. Els Snick en Birger Vanwesenbeeck wijden morgen, donderdag 10 februari, een symposium aan Zweigs contacten in België. Ook te gast daar is de Nederlandse auteur Geert Mak, die het symposium afsluit met een lezing: 'Het Europa van Stefan Zweig'. Zaterdag gaat Geert Mak naar de VRT-studio's en is hij te gast in 'De Liefhebber' op Klara.

Els Snick vertaalde de reportages die Zweig over zijn reizen naar België schreef en bundelde ze in 'Het land tussen de talen', verschenen bij Van Oorschot. Oostende, op dat moment een populaire vakantiebestemming bij de beau monde, bestempelt Zweig als 'een fonkelende schakel in de eindeloze keten van mondaine genoegens'. Maar waar hij in Oostende verrast is door 'de verregaande vrijheid der zeden' ziet hij in Brugge 'in elk straatje priesters in ornaat, nonnen en begijnen, oude vrouwen die niet meer in het leven geloven en norse, kapotgewerkte mensen'. Ook over Antwerpen, Luik, Leuven en Ieper schrijft hij zijn impressies neer.

Zweig bouwde in België een groot netwerk uit, weet Birger Vanwesenbeeck. Hij is verbonden aan de State University of New York in Fredonia, waar een groot deel van het archief van Stefan Zweig bewaard wordt. Daar stootte hij op de uitgebreide correspondentie van Zweig met tal van Belgische kunstenaars en schrijvers.

Eén van die Belgische vrienden was de kunstenaar Frans Masereel die illustraties leverde voor boeken van Zweig. Jeanne Vauterin verdiepte zich voor het AMSAB - Instituut voor Sociale Geschiedenis in hun vriendschap. Maar Zweig had ook goede contacten met schrijver Emile Verhaeren en schilder Léon Spilliaert.

Beluister de Stefan Zweig-special op Klara.be.

Dat land had omstreeks de eeuwwisseling een imposante artistieke ontwikkeling doorgemaakt en in zekere zin zelfs Frankrijk in intensiteit van kunstleven overvleugeld. Khnopff, Rops in de schilderkunst, Constantin Meunier en Minne in de beeldhouwkunst, Van de Velde in de kunstnijverheid, Maeterlinck, Eekhoud, Lemonnier in de letteren leverden een indrukwekkend voorbeeld van de nieuwe Europese energie.

Stefan Zweig over België in 'De wereld van gisteren'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief