Herbekijk Stefan Hertmans in 'Alleen Elvis blijft bestaan'

Canvas

Zaterdag beet Stefan Hertmans de spits af van het nieuwe seizoen 'Alleen Elvis blijft bestaan' met Thomas Vanderveken op Canvas. Een mooie kers op de taart in het jaar waarin Hertmans zijn 70ste verjaardag vierde.

De favoriete beeldfragmenten van Hertmans

Stefan Hertmans is een van onze meest gekoesterde en gelauwerde schrijvers. Hij debuteerde op z’n dertigste met de roman Ruimte, maar brak door bij het grote publiek in 2013 met de autobiografisch geïnspireerde roman Oorlog en Terpentijn. Daarin vertelt hij het verhaal van zijn grootvader Urbain. Het boek raakte een gevoelige snaar bij lezers én maakte indruk op tal van literaire jury’s.

Sindsdien volgden de romans De bekeerlinge en De opgang, waarin hij complexe historische en maatschappelijke thema’s combineert met levensechte personages. Natuurlijk is hij meer dan een romancier. In zijn schrijfkamer in de Groene Gordel werkt hij ook aan theaterteksten, verhalen, essays en prachtige poëzie.

Zijn liefde voor taal gaat veel verder dan inkt en papier. Hij geniet ook intens van wat straffe muzikanten vertellen met hun instrumenten. Van de beeldtaal die regisseurs gebruiken om hun verhaal op het witte doek te brengen. En van wat je allemaal kan aflezen uit bepaalde schilderijen, als je maar je tijd neemt.

Vraag je Stefan Hertmans om zijn favoriete beeldfragmenten mee te brengen naar de studio, dan weet je dat muziek niet zal ontbreken. De liefde voor klassieke muziek en opera kreeg hij als kind mee, maar ook jazz heeft een bijzondere plek in zijn hart.

Naast schrijver is Stefan Hertmans ook docent in hart en nieren. Hij gaf jarenlang les aan het Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent, aan het KASK en aan verschillende internationale universiteiten en scholen. Duizenden studenten hingen er aan zijn lippen. Binnenkort is het de beurt aan Alleen Elvis-kijkers.

Zaterdag 9 oktober omstreeks 22.00 u. op Canvas en VRT NU (hh op Canvas op zondag om 18.00 u.)

Bekijk de aankondigingstrailer met Stefan Hertmans hieronder.

Herbekijk de integrale uitzending van Alleen Elvis blijft bestaan met Stefan Hertmans op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief