Radio 1

Stefan Hertmans 70! - Vier archieffragmenten uit zijn rijke carrière

essay, fictie, poëzie

We vieren feest. Stefan Hertmans wordt vandaag 70 jaar! De schrijver, essayist, dichter uit Gent is een grote naam in de Nederlandstalige letteren.

Vandaag verschijnt ook bij De Bezige Bij 'Wij waar geen eind aan komt' met de hoogtepunten uit een magistraal dichterlijk oeuvre, gekozen en ingeleid door Peter Verhelst.

Vorig jaar publiceerde Hertmans 'De opgang', het laatste deel van zijn historische trilogie, na 'De bekeerlinge (2016)' en 'Oorlog en terpentijn (2013)'. Hertmans reeg de literaire prijzen aan elkaar: Constantijn Huygensprijs, de AKO Literatuurprijs, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren, de Prijs Lezersjury Gouden Boekenuil... en hij werd genomineerd voor de Man Booker International Prize 2017.

LangZullenWeLezen haalde vier sprekende fragmenten uit het VRT-archief, één per decennium uit de literaire carrière van de gevierde auteur.

Gestolde wolken

In dit fragment geeft Hertmans meer uitleg over zijn verhalenbundel ‘Gestolde wolken' (1987). Let vooral op de eloquente manier waarop de toen 36-jarige over zijn werk verteld.' Gestolde wolken' werd in 1988 bekroond met de Amsterdamse Multatuliprijs.

Fragment: Wie schrijft die blijft – Ziggurat - 1987 (interviewer: Jean-Pierre Rondas)

Ik heb geen echte personages. Het zijn allemaal voorwendsels om te schrijven. Het ene personage begint maar te zien op haar 70 jaar, het andere personage krijgt kinderen in allerlei kleuren. Dat zijn beeldspraken, geen echte personages.

Stefan Hertmans

Drie appels en een berg

In dit fragment leest Stefan Hertmans het gedicht ‘Drie appels en een berg' voor. Hij geeft er ook context bij en vertelt dat hij het gedicht schreef vanuit een hotel Vauvenargues, de plek waar Paul Cézanne zijn reeks van de Mont Sainte-Victoire schilderde...

Het gedicht werd opgenomen in ‘Muziek voor de overtocht’ (2005), een bundel met gedichten die Hertmans schreef tussen 1975 en 2005. Andere kunstenaars die een belangrijke rol spelen in de bundel zijn componist Paul Hindemith, danser-choreograaf Vaslav Nijinski en dichters Paul Valéry en Wallace Stevens.

Fragment: Wie schrijft die blijft - Ziggurat – 1996

Figaro’s Bruiloft

In dit fragment zie je acteurs Steven Van Watermeulen en Natali Broods in de voorstelling Jullie die weten in 2005. Voor Muziektheater Transparant maakte Stefan Hertmans in 2005 een bewerking van Mozarts iconische opera La Nozze di Figaro. La Nozze di Figaro is een blijspel van Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, zo verduidelijkt Hertmans in de video, en werd later bewerkt door Lorenzo da Ponte tot libretto.

Hertmans werk is tot op vandaag populair in het theater. Vorig jaar werd zijn theatermonoloog Antigone in Molenbeek opnieuw opgevoerd in Toneelhuis.

Fragment: Republica – 2005 (interviewer: Lieven Vandenhautte)

Oorlog en Terpentijn

De verste herinnering die ik aan mijn grootvader heb, is die aan het strand van Oostende – een man van zesenzestig, keurig in het nachtblauwe pak, heeft met de blauwe strandschep van zijn kleinzoon een ondiepe kuil gegraven waarvan hij de opgeworpen rand heeft afgeplat, zodat hij en zijn vrouw daar enigszins gerieflijk kunnen gaan zitten.

Zo opent ‘Oorlog en terpentijn’. Aan de grondslag van Hertmans roman ligt het verhaal dat zijn grootvader neerpende in twee kleine cahiers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Pas 30 jaar nadat Hertmans de cahiers in handen kreeg, schrijft hij een roman met zijn grootvader in de hoofdrol. Bekijk het interview uit 2013, het jaar waarin Hertmans het boek publiceerde.

Fragment: Cobra – 2013 (interviewer: Johan De Haes)

Stefan Hertmans in Culture Club

Culture Club polste Stefan Hertmans in de wekelijkse rubriek ‘Hoe maakt u het?’. Age is just a number, of toch niet? 'In je hoofd, je hart en je emoties blijf je dertig, maar je lijf begint tegen te pruttelen', vertelt hij. Herbeluister de vragenrubriek met Stefan Hertmans in Culture Club hier.

Klara's portret van Stefan Hertmans

Ook de redactie van Klara viert de verjaardag van Stefan Hertmans met dit portret.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief