De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Stefaan Degand sluit De Boekenmarathon af - Zijn debuut schreef hij in één adem

Boekenmarathon VRT NU

Acteur Stefaan Degand verloor drie jaar geleden zijn vrouw Julie op veel te jonge leeftijd. Over dat verlies en de moeilijke periode daarna, schreef hij een boek: 'Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder'. Een ode aan zijn vrouw, dochter en aan de liefde.

In één adem alles verteld

'Ik ben beginnen schrijven en ben niet meer gestopt, vier maanden lang', vertelt hij aan Tom De Cock in De Boekenmarathon. 'Ik ben begonnen zonder een doel of ambitie. Uiteindelijk is het een boek geworden over mijn leven vroeger, over mijn leven nu: verhalen, situaties, liefdes, verloren en mislukte liefdes, geklungel in de liefde. Uiteindelijk heb ik een boek geschreven over de liefde.'

'Mijn leven is een aaneenschakeling van geklungel, het geklungel met roltrappen is er één van. Geklungel in de liefde vanuit een overenthousiasme. Alles voor de liefde. Ik heb repetities aan de kant gezet, te dure taxiritten betaald voor de liefde. Maar ik vind dat alles moet kunnen wijken voor de liefde', gaat hij verder.

Mila

'Hoe gaat het met Mila?', wil Tom weten. 'Mila is een zeer gelukkig kind, ze is 6 ondertussen en houdt van paarden de laatste maanden. Ze zit in het 1e leerjaar, ze leert lezen en ik vind dat geweldig! Ik heb nu heel veel discussies met haar, ze vindt haar naam verkeerd geschreven in de titel van het boek - er ontbreekt een punt op de i.'

De titel voor het boek is spontaan gekomen: 'Ik vind het een mooie zin en ik vind het leuk ook, dat als de mensen het boek kopen achteraf de titel nooit correct zouden uitspreken', lacht hij.

Degand schreef aan het boek tussen 5 en 8 uur in de ochtend toen Mila nog sliep. Hij begon eraan met pen en papier tot hij kramp kreeg en overschakelde op de computer, met behulp van de buurvrouw.

Hij zat aan zee en dacht aan het optreden van Nick Cave dat hij zag in de Bozar en die tijdens zijn laatste nummer de toetsen ineens losliet. 'Dat was fenomenaal, hij bleef niet hangen in het sentiment van het nummer. Zo is het bij hem ook gegaan. Ik zat in Bredene en om 3 uur 's nachts dacht ik: 'Ja, nu is het klaar. Save en laptop dicht en de uitgever gemaild'.

Debuut

'Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder' is het debuut van Degand. Hij had al langer het voornemen om te schrijven. Zonder lockdown was er geen boek. Smaakt dit naar meer? 'Ik vind het lekker om te doen, ik vind het ook lekker om terug beginnen te lezen en met taal bezig te zijn, als acteur in de eerste plaats, maar ook als schrijver. Als acteur moet je compromissen sluiten en dit is het eerste wat ik kon doen zonder compromissen. Dat was heerlijk. Er staat geen woord in dat niet van mij is. Ik ben ook blij dat de mensen het lezen.'

Dit smaakt naar meer

Momenteel leest hij zelf de gedichten van Remco Campert, gisteren nog de sonnetten van Shakespeare. Voor de rest is hij vooral bezig met de opvoeding van een zesjarig kind en 'rare dingen' zoals de serie 24bingewatchen. Hij denkt eraan terug te gaan schrijven, een monoloog maar geen idee over wat, net zoals hij begon aan zijn debuut.

Bekijk Stefaan Degand in De Boekenmarathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief