'Stand with Salman' : schrijvers eren Salman Rushdie in New York na mislukte aanslag op hem

VRT NWS

In New York is een aantal bekende schrijvers bijeengekomen om hun zwaargewonde collega Salman Rushdie te eren. De bijeenkomst vond plaats op de trappen van de bibliotheek van Manhattan. Rushdie, die vorige week aan de dood ontsnapte na een aanval met een mes, kon alles vanop zijn ziekenbed volgen via een livestream.

Stand with Salman

Tijdens de bijeenkomst werd voorgelezen uit het werk van de gevierde auteur. 'Zelfs een mes op de keel kan de stem van Salman Rushdie niet tot zwijgen brengen', zei Suzanne Nossel van PEN America, één van de organisatoren van het event.

De aanwezige schrijvers toonden hun bewondering voor Rushdie, maar spraken ook hun afkeer uit voor geweld. Ze zeggen de vrijheid van meningsuiting te blijven verdedigen. Ook de Iraans-Amerikaanse schrijfster Roya Hakakian was erbij. Ook zij las voor uit zijn werk: het kinderboek 'Haroen en de zee van verhalen'.

Vorige week vrijdag is de 75-jarige Rushdie neergestoken net voor hij een lezing zou geven in Chautauqua, in het westen van de staat New York. De verdachte van de aanslag, een 24-jarige Amerikaan met Libanese roots, pleitte eerder deze week nog onschuldig voor moordpoging.

In 1989 vaardigde de Iraanse ayatollah Khomeini een fatwa uit tegen Rushdie, waarin werd opgeroepen om Rushdie te doden. Die fatwa kwam er na de ophef die bij veel moslims was ontstaan over diens roman 'De Duivelsverzen'. Rushdie leefde jarenlang ondergedoken. Sinds 2000 leeft de Brits-Indiase schrijver in de Verenigde Staten.

Bekijk de beelden op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief