'Staat van terreur': op zoek naar feit en fictie in de eerste politieke thriller van Hillary Clinton
Sinds deze week ligt 'Staat van terreur' bij ons in de boekhandels, de eerste politieke thriller van Hillary Clinton. President van de VS zal ze nooit worden, maar volgens onze correspondent Björn Soenens heeft ze hiermee een nieuwe roeping gevonden: ijzersterke romans schrijven waarbij het onderscheid tussen fictie en realiteit soms ver te zoeken is. Zijn conclusie nadat hij het boek met rode oortjes heeft gelezen? De verfilming staat in de sterren geschreven.
Inside information & historische weerwraak via fictie
Hillary Clinton wéét veel. Ze ként de politieke wereld als geen ander. Ze is First Lady geweest, ze is senator geweest, ze is presidentskandidaat geweest én ze was vier jaar minister van Buitenlandse Zaken. Dat voél je in elke vezel van het boek.
Clinton heeft ook een coauteur, de veel gelezen en vaak bekroonde Canadese misdaadschrijver uit Québec, Louise Penny. Penny beheerst meesterlijk de rijke trukendoos om het verhaal vaart te geven en elke bladzijde spannend te houden met massa’s cliffhangers. Clinton levert de details van de insider.

Louise Penny & Hillary Clinton
Het is lastig om niét te denken aan Hillary Clinton als je kennismaakt met het hoofdpersonage, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Ellen Adams. 'Slank en elegant, intelligente blauwe ogen. Een ‘Eminence Blonde’.' Het is duidelijk haar alter ego.
Adams is een weduwe van eind de vijftig, een voormalige mediabaas, die door de nieuwe president (ooit een bittere rivaal), verrassend tot buitenlandminister wordt benoemd. Het personage Ellen Adams wordt gedreven door idealisme. 'Ik wil niet meer rapporteren (via de tv of de krant) over de pijn, maar iets doén aan de pijn', mijmert ze.