Spiekpietjes van Thaïs Vanderheyden: Hoe komt de sint aan zoveel informatie?

Kinderboek Radio 2

Morgen komt de Sint aan in België. Dat is altijd spannend. En Siska Schoeters is al een tijdje fan van de spiekpietjes, die de laatste jaren aan een opmars bezig zijn.

De Spiekpietjes ontstonden in hoofd en hand van kinderboekenschrijfster Thaïs Vanderheyden. Thaïs is in de eerste lockdown erg bekend geworden door haar cartoons : Quarantaine-mama.

Met de Spiekpietjes vulde ze de vraag uit haar eigen kindertijd in ‘Hoe komt de Sint aan zoveel informatie?’. Haar moeder zei altijd dat Pieten rond het huis slopen om aan informatie te geraken, maar dat vond Thaïs een beangstigend gevoel. Ze sprak ooit met een vriendin in Amerika waar er een traditie van 'spiekelfjes' voor de kerstman bestaat. En zo kwam ze op het idee van de spiekpietjes. Het zijn de allerkleinste hulpjes van de sint. Ze trekken een maand op voorhand naar België op kleine vogels. Ze verstoppen zich overal in huis en kijken zo of de kinderen hun groenten flink opeten, geen ruzie maken, goed luisteren,...En ze bellen de info 's avonds via hun kleine smartphones door naar de Sint. Bij de boeken horen ook poppen, die je overal kan verstoppen. De kinderen zijn in veel gezinnen alvast veel gemotiveerder om hun best te doen.

Zonder onze Sinterklaas traditie geweld aan te doen geeft ze een hedendaagse draai aan het eeuwenoude verhaal en verweeft ze diversiteit. De machinist op Sints Stoomboot is een vrouw, de speelgoedontwerpers zijn blank, aziatisch en zwart. Iedereen krijgt een waardevolle fijne plek in de boeken.

Herbekijk hieronder het interview in De Madammen

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief