Sommige boeken ontstaan terwijl je bezig bent een ander te schrijven. Dat overkwam Joost de Vries

Fictie Klara

Joost de Vries legde het werk aan een grote nieuwe roman even aan de kant, omdat hij zoveel plezier vond in het schrijven van verhalen. Samen vormen ze een portret van de huidige generatie dertigers. 'Rustig aan, tijger'. In Pompidou op Klara vertelt hij vanuit Amsterdam over hoe het boek ontstond.

'Rustig aan, tijger' zijn 7 verhalen die los van elkaar lijken te staan, maar dat niet zijn. Het speelt zich af in een gesloten universum. Het begon met één verhaal, in het wilde weg geschreven, over iemand die bij een reclamebureau werkt en verliefd wordt op de verkeerde persoon. Maar er doken personages op die ook een verhaal verdienden, vertelt hij aan Nicky Aerts. Op basis van die cast van het reclamebureau kwam hij tot andere verhaallijnen die met elkaar gelinkt zijn. Joost de Vries, fan van de serie 'Mad Men', zocht een setting die iets expliciets heeft. 'Ik wilde schrijven over mensen die heel bevlogen in wereld staan en die vind je in de reclamewereld waar ze tegelijk proberen iets belangrijk te zijn én schoenen te verkopen.'

Er zijn lopen heel wat ongelukkige mensen in die verhalenbundel rond, vindt Nicky. Het zijn geen depressieve figuren maar er steekt wel melancholie in hen. Dit komt door de afstand tussen het leven dat ze willen leven en het leven dat ze in werkelijkheid leiden, daarin kan heel wat verdriet schuilen, verklaart de auteur.

Didion en Mantel

Dit jaar heeft Joost de Vries ook meegewerkt aan een bloemlezing over een van zijn lievelingsauteurs, Joan Didion, 'De verhalen die we onszelf vertellen'. Didion (1934) staat symbool voor de intellectuele glamour die je nu nog in New York kan vinden. Momenteel schrijft de auteur, ook journalist bij De Groene Amsterdammer, een recensie over 'De spiegel & het licht', het derde deel uit de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel. Hij vindt het een geweldig boek, vertelt hij in Pompidou, dat je hieronder kan herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief