De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'Slaap vatten' van Bregje Hofstede: 'Als je voor het slapen niet teveel aan slapen denkt, dan pas kan je slapen'

Non-Fictie Culture Club

Bregje Hofstede schreef 'Slaap vatten' een boek over slapeloosheid. Ze nam een vrij radicale beslissing, haar leven omgooien. 'Ik ben uit Amsterdam weg verhuisd naar een dorpje in de Bourgogne. De tijdsdruk neemt af, de stress neemt af, ik slaap weer goed', vertelt ze in Culture Club op Radio 1.

Bregje Hofstede, die we ook kennen van haar roman 'Drift' bracht nu het boek 'Slaap vatten' uit. Ze leed 10 jaar lang aan chronische slapeloosheid, ook al hield ze zich aan alle slaaphygiëne-regels (geen koffie drinken, genoeg bewegen, blauw licht vermijden voor het slapengaan...). Ze is met allerlei experten gaan praten en het boek is de weerslag geworden van dat onderzoek.

'Slaap is de ultieme vorm van ontspanning, maar je inspannen om te ontspannen werkt dus niet. Iemand met een slaapprobleem heeft een overgevoelig stresssysteem', legt Hofstede uit.

Hofstede is altijd alert, ook overdag. 'Slaap wordt te vaak aan het fysieke gelinkt. Maar je moet soms naar de context kijken: armoede, financiële druk?.... Ze is verhuisd van het drukke Amsterdam naar een dorpje in Frankrijk. Wat een aantal gevolgen had. Het is een leeggelopen gebied, dus de huizen zijn heel goedkoop, waardoor de financiële stress afneemt en het is er ook erg rustig', legt ze uit. Ze heeft er in elk geval meer rust gevonden. Ze is minder met zichzelf bezig en met de hulp van de Belgische psycholoog Paul Verhaeghe is ze gaan inzien dat slaap gelijkstaat met verdwijnen. 'Je concentreert je te vaak op je zelf. Je moet net zo min mogelijk met jezelf bezig zijn om goed te kunnen slapen. Begin eventueel een project met 2 anderen, is één van zijn tips. Dan laat je dat ego makkelijker los. Zo gaat het ook met seks. Zodra je je ego meer loslaat en opgaat in het grotere, dan kan je makkelijker genieten en dus ook slapen', legt Hofstede uit.

'Slapeloosheid is erg verbonden met depressie. 80 procenten van depressieve mensen heeft last van insomnia. Slecht slapen en depressie zijn erg met mekaar verbonden. Als je niet van je slaapprobleem afgeraakt moet je bereid zijn om je leven radicaal om te gooien', zegt Hofstede.

'Het is geen droog academisch boek, omdat ze ook slapen in een groter geheel probeert te zien. Het boek is opgedeeld in 24 korte hoofdstukken. De 24 uren van de dag. Ze formuleert alles ook mooi.' 'Wie zo een snelheid overdag heeft opgebouwd, heeft 's avonds last van een lange remweg', is één van die mooie formuleringen volgens redacteur Marc Toussaint.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief