Siska Schoeters is helemaal in de ban van het boek ‘Shakespeare kent me beter dan mijn lief’ van Ibe Rossel

Non-fictie Radio 2

Siska Schoeters is helemaal in de ban van het boek ‘Shakespeare kent me beter dan mijn lief’ van Ibe Rossel. In het boek vergelijkt Rossel klassiekers uit de literatuur met onze moderne tijd. Zo leerde ze dankzij Shakespeare alles over jaloezie.

Ibe Rossel is 21 en verslaafd aan literatuur. 'Ze is nu al intelligenter dan heel wat mensen die ik ken tesamen' vertelt Schoeters in De Madammen. Ze is een inspiratiebron voor de bijna veertigjarige Schoeters. We gaan nog veel van haar horen, voorspelt ze.

Wat kan een dode auteur nu nog bijbrengen?

'Hoe komt het dat ze al deze klassiekers al gelezen heeft?', vroeg Schoeters aan Rossel. Ze las als kind heel veel en haar ouders hadden altijd een boek in hun handen. Ze groeide op in een klein dorp in de Vlaamse Ardennen met een kleine bibliotheek. Zodra ze door de kinderboeken was, moest ze wel overschakelen op de literatuur voor volwassenen. Na de middelbare school was het een logische keuze om Engelse Literatuur te gaan studeren en vorig jaar behaalde ze haar masterdiploma. In 'Shakespeare kent me beter dan mijn lief' vergelijkt Rossel scènes en situaties uit de klassieke literatuur en bewijst ze dat je die klakkeloos kan kopiëren naar de moderne tijd. Dit maakt het heel plezant om te lezen, vindt Siska.

Een voorbeeld van zo'n situatie is het gemeen zijn als flirttechniek uit 'Pride and prejudice' van Jane Austin. Dankzij Shakespeare leerde Rossel alles over jaloezie en via Jack Kerouac welke jongens je best vermijdt.

Shakespeare vs Temptation Island

Ze wilde dit boek schrijven omdat ze heel van deze Engelstalige klassiekers houdt en ervan heeft genoten en er heel concrete levenslessen heeft uitgehaald. Ze merkte dat mensen uit haar omgeving geïntimideerd waren door deze namen en het gevoel hadden dat ze deze auteurs ooit wel eens moesten lezen. Haar opzet was om die Engelstalige klassiekers toegangkelijker te maken. Er wordt vaak hoogdravend en pretentieus over die werken gepraat. Een Shakespeare-toneelstuk verschilt volgens haar niet veel van een aflevering van 'Temptation Island'. Dat wil ze bewijzen met haar boek. 'En een masterstudent Engelse Literatuur mag dat beweren', vindt Schoeters.

Het lievelingsboek van Ibe

Rossel heeft ook een lievelingsboek. 'Middlemarch' van George Eliot, een fijne roman uit de 19de eeuw maar nog steeds brandend actueel. Het verhaal speelt zich af in een dorp en gaat over de onderlinge relaties en toont hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Het gaat ook over hoe wij als mens omgaan met snel veranderende omstandigheden. Zo zijn veel personages in paniek omdat de spoorweg haar intrede doet en iedereen heeft een andere manier om hiermee om te gaan en dit te plaatsen.

Ook wij leven nu in een snel veranderende wereld, met sociale media, ruimtereizen, de pandemie..'Ik vind het een troostend idee dat de angst die met die veranderingen gepaard gaat iets van alle tijden is. Maar het allerbelangrijkste is dat er vrouwen met fantastische karakters in 'Middlemarch' zitten die elk op hun eigen manier als rolmodel kunnen gezien worden', vertelt Rossel. Aan die drie vrouwen wijdt ze een heel hoofdstuk in haar boek.

Herbeluister Siska Schoeters in gesprek met Ibe Rossel op Radio 2 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief