Lebowski publishers

Simone Atangana Bekono over haar roman 'Confrontaties' in Pompidou

Ficti Klara

Chantal Pattyn praat met Simone Atangana Bekono over haar roman 'Confrontaties'. De Nederlandse schrijfster Simone Atangana Bekono maakte indruk met haar dicht- en brievenbundel 'Hoe de eerste vonken zichtbaar waren'. Ze won de Poëziedebuutprijs Aan Zee en werd schrijfresident bij kunstencentrum Vooruit in Gent.

Nu heeft ze haar eerste roman uit bij Lebowski Publishers: Confrontaties. Het is een blik in het hoofd van een zestienjarige in een jeugddetentiecentrum, en een verhaal over opgroeien in een dorp. Ze zit er om te rehabiliteren. Voor het hoofdpersonage, Salome, is het vooral één grote grap. 'Ik vond het vooral interessant om te zien hoe je kan terugkeren in de maatschappij. Maar het hoofdpersonage verzet zich er erg tegen', vertelt Atangana Bekono. We zitten ook heel even in Kameroen waar haar vader vandaan komt, ook op het gymnasium waar ze gepest wordt en dan even thuis met het gezin en vooral ook in het hoofd van het hoofdpersonage.

'Omdat ze vast zit, is het een juiste manier om te reflecteren en dan kan je al die zaken die iemand meemaakte in het hoofd laten spreken'. In het hoofd is het chaos. Salome is niet alleen slachtoffer, ze heeft ook het een en ander op haar kerfstok. 'Ik wilde heel graag iets doen, met iemand die weigert om slachtoffer te zijn op een of andere manier', vertelt Atangana Bekono.

'Wat gebeurt er als zo iemand niet alleen slachtoffer wordt, maar ook het heft in eigen handen neemt?, dat vond ik een interessante positie,' vertelt Atangana Bekono. Terwijl ze wel niet zo opgevoed werd. De vader van het hoofdpersonage geeft zijn dochters de raad: de beste manier om je te verzetten tegen alles is om gewoon heel goede punten te halen en je goed te gedragen. En dat is ook een boodschap die Atangana Bekono vaak thuis van haar ouders kreeg. 'Vooral de kinderen van de tweede generatie voelen dat dat zelfs nooit genoeg is'.

De papa van Salome heeft zelfs op een bepaald moment een boksbal gekocht als uitlaatklep, maar dat was niet zo bij Atangana Bekono. In het gezin uit het boek zit niet veel autobiografisch, behalve het dorp waarin het hoofdpersonage opgroeit. Salome is de naam van Atagana Bekono's grootmoeder en ze vond het een goede naam uit de bijbel, want Salome heeft er voor gezorgd dat hier en daar in de bijbel iemand onthoofd werd. Het paste dus bij het hoofdpersonage. Ze heeft de kennis om ook op een astrante manier na te denken waarom ze daar zit in het detentiecentrum dat ze de donut noemt, anders dan bij de andere meiden daar.

Haar begeleiders moeten afzien. Haar gedragspsycholoog is haar belangrijkste begeleider. Hij heeft deelgenomen aan een programma waar je als Westerling naar Afrika trekt om te leven tussen de tussenhaakjes 'primitievelingen'. 'En Salome heeft het programma gezien en de conclusie getrokken dat hij wel een enorme racist moet zijn op basis van zijn gedrag daar en van wat hij daar gezegd heeft. Maar 'Frits' zelf heeft alleen maar naïef aan dat programma deelgenomen. Het bijna romantische idee dat in Afrika de mensen in harmonie met de natuur samenleven, daar verzet Salome zich tegen, want ze is daar nooit opgegroeid', vertelt Atangana Bekono.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief