Sigrid Nunez, in 2018 winnaar van de National Book Award, heeft een nieuwe roman: 'Wat scheelt eraan'

Boekenmarathon VRT MAX

'De vriend', de vorige roman van van de Amerikaanse auteur Sigrid Nunez werd een bestseller en won in 2018 de prestigieuze National Book Award in de categorie fictie. Het was een verhaal over verlies, een rouwproces én een hond. Ook de boekenrecensent van Klara, Christophe Vekeman, was heel lovend over 'De vriend'. Nu is er een nieuwe roman: 'What Are You Going Through' in het Nederlands vertaald in 'Wat scheelt eraan'.

Tom De Cock belt met Sigrid Nunez in New York tijdens De Boekenmarathon en op een heuglijk moment want er is net bekend gemaakt dat Biden de 46e president van de VS wordt, wat haar blij en opgelucht maakt.

Wat verwachten we van vriendschap?

Nunez vertelt zelf aan Tom waarover het boek gaat. In haar nieuwe roman beschrijft 'de hoofdfiguur, die ook de ik-verteller is, een aantal ontmoetingen die ze heeft met mensen in de loop van haar leven. Wat ze gemeen hebben, is de behoefte om over zichzelf te praten. Ze luistert aandachtig en oplettend om te achterhalen wat elk van hen doormaakt.

Een van hen is een oude vriendin bij wie terminale kanker is vastgesteld. Zij heeft te horen gekregen dat er geen hoop meer is. Ze heeft nog een jaar te leven. Eventuele behandelingen kunnen niet meer baten voor haar. Ze onthult dat ze een euthanasiepil heeft. En ze vraagt aan de ik-verteller om met haar mee te gaan.
Ze gaan naar een Airbnb in New England. Ze vraagt haar om mee haar laatste dagen door te brengen
vóór ze uit 't leven stapt. En de verteller weet niet hoe ze nee moet zeggen. En dus zegt ze ja, met veel tegenzin. En zo gaan ze samen op pad. Het laatste wat de zieke vrouw tegen haar vriendin zegt, is: Ik beloof het zo leuk mogelijk te maken. En zoals dat gaat bij de grote dingen in het leven, gaat niks volgens plan'.

De titel van het boek leende ze van de Franse filosofe Simone Weil. 'Onze buur volledig liefhebben betekent simpelweg dat je tegen hem kunt zeggen: Wat scheelt eraan?. In het Frans luidt dat: Quel est ton tourment? Het is vertaald als: What Are You Going Through. Van bij het begin wou ik dat citaat gebruiken als titel en motto', vertelt ze hierover.

'Ik wist ook dat het een soort mozaïekstuk zou worden waarin verschillende mensen hun verhaal zouden kunnen doen. Maar halverwege het boek zoom ik in op de situatie van de vrouw die het meest extreme doormaakt: Ze is ernstig ziek en gaat dood. En vanaf dan draait het verhaal enkel nog om hun tweeën.'

'Wat scheelt eraan?' gaat over vriendschap en wat we verwachten van vriendschap. Wat zou jij doen als een van je beste vriendinnen 'nee' op zo'n vraag zou antwoorden? Bovendien vraagt ze ook nog de wet te overtreden. In het boek zit ook humor: 'Ik ben van mening dat humor bij alle ervaringen hoort. Zelfs met het coronavirus. Kijk hoeveel grappen erover zijn. Kijk hoeveel humor mensen vinden in de lockdown en het virus, hoe vreselijk het ook is', vertelt ze aan Tom.

Nunez geeft ook schrijflessen en is momenteel bezig aan een volgend boek waarover ze nog niets kwijt kan.

Bekijk Sigrid Nunez in De Boekenmarathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief