Shortlist Libris Geschiedenisprijs 2020 bekend

Literaire prijs Klara

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die erin slagen een algemeen publiek aan te spreken. Op de shortlist staan vijf titels, geselecteerd uit meer dan driehonderd werken. Bij de selectie houdt de jury rekening met drie criteria: oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid.

Dit zijn de vijf kanshebbers:

  1. 'De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw' van Enny de Bruijn
  2. 'Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars' van Mar Oomen
  3. 'Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal' van Pieter van Os
  4. 'De Kolonieman. Johannes van den Bosch (1789-1844), volksverheffer in naam van de koning' van Angelie Sens
  5. 'Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners' van Eva Vriend

‘Liever dier dan mens’ van Pieter van Os vertelt het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van een joods meisje dat terechtkomt in een familie van fanatieke nazi’s die haar als hun eigen dochter zien. Het boek is een reflectie op de terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en volksaard. Die thematiek is ook vandaag actueel. Met dit boek won van Os eerder dit jaar De Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Nu maakt hij ook kans op de Libris Geschiedenis Prijs 2020.

Eva Vriend haalt de shortlist met haar boek Eens ging de zee hier tekeer’. Centraal staat het verhaal van de Zuiderzee en haar bewoners van wie het leven ingrijpend veranderde na de sluiting van de Afsluitdijk in 1932. De Zuiderzee werd geschiedenis. In de plaats ontstond het IJsselmeer met zoet water wat een grote impact had op de visserij. In 2013 werd Vriend al eerder genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs met haar werk ‘het nieuwe land’. Nu maakt ze dus voor een tweede keer kans.

Traditiegetrouw weten we eind oktober wie zich de winnaar mag noemen. Die maand is niet toevallig, want oktober is de Nederlandse Maand van de Geschiedenis. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro gekoppeld.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief