Shamisa Debroey schreef een inclusief boek over meisjes en wetenschap: 'De allerbeste uitvinding van de hele wereld'

VRT Boekenmaand Boekathon

Het kinderboek ‘De allerbeste uitvinding van de hele wereld’ van Shamisa Debroey gaat over een broer en een zus.

Lola is een pienter meisje met een wilde bos krullen. Ze is leergierig en vindt zichzelf een uitzonderlijk geweldige uitvinder. Maar voor het probleem van haar kleine broer vindt ze geen oplossing. Lander is immers verdrietig en wat Lola ook probeert, ze kan hem niet opvrolijken. Zou een oeroude T. rex hem kunnen opbeuren? Of een robot die gekke gedichten schrijft? Of een ster uit de verste uithoek van het universum of een sprekende walvis? Niets van dit alles helpt. En dan beseft grote zus Lola dat ook kleine dingen een verschil kunnen maken.

Shamisa Debroey vond voor haar debuutwerk inspiratie in haar eigen jeugd: haar broer was vaak droevig. Later bleek hij een depressie te hebben. Zij was altijd de flinke grote zus die oplossingen zocht. Maar ook vriendschap tussen broer en zus, en het feit dat familie alles voor elkaar doet, zijn ‘copy paste’ uit haar eigen kinderjaren.

Daarnaast focust het boek ook op meisjes en wetenschap. Shamisa wil immers aantonen dat meisjes even goede wetenschappers kunnen zijn als jongens. Ze werkte hiervoor samen met de UGent en een aantal vrouwelijke wetenschappers. Om zo de STEM-richtingen op een toegankelijke manier aan kinderen – en vooral meisjes - over te brengen.

Tenslotte is Debroey super trots op zichzelf en ze wil dit ook tonen met dit boek. Tonen dat een meisje van kleur en met dansende krullen - dat zich in haar eigen jeugd nauwelijks of niet herkende in anderen - tóch kan zijn wie ze is. En vooral dat ze de kracht heeft gevonden in zichzelf. Zo wil ze meisjes aanmoedigen ‘dat de 'sky the limit' is, dat jonge vrouwen echt alles kunnen worden wat ze willen’.

Alleen vinden zij en Tom De Cock het jammer dat er nog altijd vragen moeten worden gesteld over diversiteit: ‘Je vraagt toch ook niet aan een blonde schrijfster waarom ze over een witte vrouw schrijft?’. Maar er is hoop: Tom zag deze Boekathon al een pak inclusieve boeken voorbij komen en Shamisa maakte deel uit ‘every story matters-project’: een project om kinderboeken nog diverser te maken. De toekomst oogt optimistisch!

Herbekijk het interview op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief