"Shakespeare was 3 maanden oud toen de pest uitbrak en overleefde het door…in zijn kot te blijven" - Ward Bogaert maakte een epidemie-wereldliteratuurlijstje

Radio 1

In het aangepaste programma 'We zullen doorgaan' op radio 1 zoeken ze naar hartverwarmende initiatieven. Dit soort crisissen hebben mensen altijd al geïnspireerd en aangezet tot creativiteit en zeker ook tot schrijven. Sommige schrijfsels werden wereldliteratuur.

Collega Ward Bogaert maakte een lijstje voor Radio 1.

Het is niet de eerste keer dat we met een pandemie te kampen hebben. De Russische Poesjkin heeft 'Jevgeni Onegin' tijdens een cholera-epidemie geschreven. Thomas Man heeft zijn 'Toverberg' gebaseerd op de periodes die hij met zijn vrouw in de sanatoria heeft doorgebracht. En je kan ver in de geschiedenis terug gaan. Het oudste dat Ward terug vond is de Antonijnse plaag. Volgens sommige bronnen is het virus in het Romeinse rijk beland - let op- vanuit China. Op het hoogtepunt zouden 2000 doden per dag gevallen zijn.

De quarantaineschrijver bij uitstek was William Shakespeare. Het was een wonderkind. Niet enkel door zijn schrijftalent, maar hij was drie maanden oud toen de pest uitbrak en hij heeft dat overleefd omdat zijn ouders hem binnenhielden. Hij maakte nog vaker pestuitbraken mee, maar het was toen een taboeonderwerp. Je schreef er best niet over. Maar er zijn wel verwijzingen naar de pest in zijn werk. Hij leed ook onder de pestmaatregelen, want de theaters werden vaak gesloten.

Hoor er meer over in het interview hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief