Serge Simonart schrijft reisgids over Londen: 'Ik ben al 2.000 keer in Londen geweest, maar ik heb er nog nooit de metro genomen'

Non-fictie Radio 1

De Vlaamse schrijver en journalist Serge Simonart ging al zeker 2000 keer naar Londen. Nu schreef ‘’s werelds grootste anglofiel’, zoals Simonart zichzelf graag noemt, een boek over de Britse hoofdstad. Hij kwam erover vertellen bij Linde Merckpoel in Voorproevers op Radio 1.

'Londen. Geheimtips van 's werelds grootste anglofiel'

Wat je vooral niet moet doen in Londen, volgens Serge Simonart, is de metro nemen. ‘Londen heeft het oudste, het eerste en bijgevolg het meest defecte metrostelsel ter wereld.’ Hoe leer je de stad dan wel kennen? Door rond te lopen. Op die manier ontdek je vreemde straatnamen die iets weggeven over de historie van een buurt, nieuwe restaurants of opmerkelijke gebouwen. ‘In de metro zie je geen reet, zit je als sardienen op elkaar en leer je de stad voor 0% kennen’, zegt Simonart stellig.

Tot op de dag van vandaag kan je in Londen zoveel prachtige historische gebouwen zien die bovendien nog helemaal in tact zijn. Dat heeft de stad, volgens Simonart, te danken aan de gunstige loop van de geschiedenis. ‘Op de Blitz na, de hevige bommencampagne van nazi-Duitsland aan het begin van WOII, heeft Londen amper geleden onder bombardementen, veel minder dan Ieper, Antwerpen en Brussel bijvoorbeeld’, legt Simonart uit. Een tweede katalysator voor de bloei van de Britse hoofdstad was het kolonialisme. In de 18e en 19e eeuw werden in Londen massaal veel oogverblindende gebouwen neergepoot, zij het dankzij de opbrengst van de uitbuiting van mensen uit andere contreien.

Oscar Wilde als gids

Simonart heeft een voorliefde voor ‘places that are still in their own juice’, zoals het Engelse spreekwoord luidt. De plekken die de schrijver aanraadt in zijn reisgids zijn echt brokjes geschiedenis. Simonarts regel voor Londense restaurants en adresjes is niet voor niks ‘als Oscar Wilde er kwam, dan telt het’. Wilde was een dandy, een hedonist, een levensgenieter, een meerwaardezoeker, een estheet. ‘Ik treed heel graag in het voetspoor van mensen die wisten waar het goed toeven was’, zegt Simonart.

Het boek bevat niet alleen adresjes en tips, maar ook foto’s, vaak met Simonart’s eigen hoofd erop. Daar heeft de schrijver een goede reden voor: ‘Een hoop Instagrammers en anderen doen allemaal copy-paste, en niet in Londen of op de plekjes geweest. Ik wou visueel bewijzen dat ik op elke plek die ik aanbeveel wel degelijk geweest ben.’

Het boek is Serge Simonarts persoonlijke ode aan de Britse metropool. Het is een bron van voorpret voor wie binnenkort het Kanaal oversteekt, maar ook de armchair travellers kunnen meegenieten van de anekdotes, de verhalen en de foto’s in het boek.

Herbeluister Voorproevers met Serge Simonart op VRT MAX.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief