Schrijvers en auteurs eren literaire peetvader Jeroen Brouwers

VRT NWS

Gisteren overleed literair icoon Jeroen Brouwers op 82-jarige leeftijd. Hij was een van de belangrijkste en meest productieve auteurs van de Nederlandse literatuur. Voor vele auteurs is dit ook een verlies voor hun vak. Ze eren hem vandaag op VRT.

'Zinnen en romans waren bouwwerken waarbij piramides onnozele legoblokjes leken.' - Dimitri Verhulst

Over de netten heen

Voor schrijver Dimitri Verhulst was Jeroen Brouwers "de grote één". Dat vertelt hij op Radio 1 waar hij zijn overleden collega én vriend eert.

Auteur Dimitri Verhulst heeft niets dan lof Jeroen Brouwers en vooral dan voor de manier waarop hij zinnen maakte: zo herkenbaar. Hij maakt een vergelijking met schilder Piet Mondriaan en gitarist Jimi Hendrix, wiens werk je ook meteen herkent. "Als artiest heb je dan geen handtekening meer nodig", zegt hij in 'De Wereld vandaag', op Radio 1.

'Dat waren bouwwerken, zowel de romans als die afzonderlijke zinnen.' - Dimitri Verhulst

'Voor mij is hij de grote één', zegt Dimitri Verhulst. 'Hij is mijn literaire vader. Ik voel mij vandaag dus vreselijk verweesd en ik vind het ontzettend droevig dat ik in mijn leven nooit meer voor het eerst een zin van Jeroen Brouwers zal lezen. Mijn leven is er armer op geworden.'

Ook schrijver Tom Lanoye denkt vol bewondering terug aan Jeroen Brouwers. 'We kijken naar een heel straf en bijzonder schrijversleven, wat hem tot een van de belangrijkste auteurs van de laatste tijd heeft gemaakt", zegt Lanoye aan VRT NWS. "Het was iemand van het grote gebaar, de duidelijke taal en - als het nodig was - de karwats.'

'Het is iemand die toont wat mogelijk is met het Nederlands.' - Tom Lanoye

Lanoye is ook geïnspireerd door Brouwers. 'Het is iemand die toont wat mogelijk is met het Nederlands, als je wil schrijven. In die zin heeft hij bijzonder veel mensen geïnspireerd.' Volgens Lanoye had Brouwers 'een ongelooflijke stijl en beheersing van het Nederlands'.

'Jeroen Brouwers was a writer's writer', zegt Lanoye in 'De Afspraak', 'een schrijver waar veel schrijvers dol op waren.' Bekijk onderaan deze pagina Tom Lanoye in 'De Afspraak' over Jeroen Brouwers.

Ook acteur Dirk Roofthooft brengt hulde aan Jeroen Brouwers. Hij speelde namelijk jaren in de toneelversie van 'Bezonken rood' onder regie van Guy Cassiers. Hij vertelt erover in 'De Ochtend' op Radio 1.

Ook acteur Wim Opbrouck reageert in 'Het journaal' van VRT. Er is volgens Opbrouck geen mooiere literatuur geschreven dan literatuur die Brouwers heeft bedacht.

'Boven alles heeft Brouwers de mooiste vrouwenrollen beschreven.' - Wim Opbrouck

Brouwers-special in Nieuwe Feiten

Deze middag is er ook een special in 'Nieuwe Feiten' op Radio 1 waarin nog meer auteurs reageren waaronder Christophe Vekeman, Saskia De Coster. Ze praten over hun favoriete Brouwers-zinnen en de ongekende stilistische kracht van zijn werk. Luister live tussen 12 en 13 uur of achteraf via Radio 1 Select.

Vlaanderen reageert

Uit de culturele en politieke wereld komen tal van reacties vol lof en bewondering na het overlijden van auteur Jeroen Brouwers. Hij wordt geroemd voor zijn literaire kwaliteiten, voor zijn talent en voor zijn polemische geest. Burgemeester Marino Keulen (Open VLD) van Lanaken laat weten dat er vanaf morgen een rouwregister voor de overleden schrijver in het gemeentehuis zal liggen.

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) noemt Jeroen Brouwers 'een grote Nederlandse auteur met een indrukwekkend oeuvre dat door veel Vlamingen werd verslonden'.

'Brouwers wordt diverse malen geciteerd in de Dikke Van Dale', weet Ton den Boon, een van de hoofdredacteurs van 'Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal'. 'Met zijn dood komt een einde aan een tijdperk.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief