Schrijver van 'De paardenfluisteraar' Nicholas Evans (72) is overleden

Fictie VRT NWS

De Britse auteur Nicholas Evans is overleden. Hij werd 72 jaar oud. Zijn bekendste boek is ongetwijfeld 'The Horse Whisperer', bij ons vertaald als 'De paardenfluisteraar'. Zijn management laat weten dat hij gestorven is aan een hartaanval. Hij overleed al op 9 augustus.

'The Horse Whisperer' was de eerste roman van Nicholas Evans. Hij kwam uit in 1995, toen de auteur 45 jaar oud was. Het boek over een moeder die de hulp inroept van een paardenfluisteraar, nadat haar dochter samen met haar paard zwaargewond geraakte bij een verkeersongeval, was een schot in de roos. Er werden 15 miljoen exemplaren van verkocht en het werd vertaald in 40 talen.

In 1998 kwam ook een Hollywoodfilm uit gebaseerd op het boek. Robert Redford nam zowel de regie als de hoofdrol voor zijn rekening. De jonge Scarlett Johansson speelde Grace, het getraumatiseerde meisje. Het was haar doorbraakrol.

Na 'The Horse Whisperer" schreef Evans nog andere romans, zoals 'The Brave', 'The Loop', 'The Divide' en 'The Smoke Jumper'. 'Hij was een meesterlijke verteller en een van de meest succesvolle en meest geliefde auteurs van zijn generati'", zegt zijn uitgeverij Little, Brown Book Group. Hij zal enorm gemist worden, maar zijn woorden zullen de komende jaren blijven voortleven.'

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief