Michiel Hendryckx

Schrijver Ramsey Nasr geeft zijn drie cultuurtips bij ‘Culture Club’

Culture Club

Schrijver Ramsey Nasr gaf drie cultuurtips bij ‘Culture Club’. De tips liggen in het verlengde van zijn pas verschenen boek ‘De fundamenten’, dat intussen aan zijn zesde druk zit. Een boek dat naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand is. Ramsey plaatst naast de chaos van de tijd een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis. Ontdek hier welke tips hij je graag met ons wil delen.

Film

De eerste cultuurtip van Ramsey is meteen al een topper uit de oude doos. 'Kaos' is een Italiaanse poëtische film uit 1984 en valt onder de regie van Paolo en Vittorio Taviani. In de film zitten vier verhalen en een epiloog, die losjes gebaseerd zijn op Luigi Pirandello. Het geheel speelt zich af op het negentiende-eeuwse Sicilië. De verhalen, waaronder eentje over een vrouw die met een man trouwt die zich met volle maan opsluit en huilt als een wolf, zijn afwisselend hartverscheurend en grappig en is hierdoor misschien wel het beste werk van de gebroeders Taviani, die eerder prachtfilms als 'La notte di san Lorenzo' en 'Padre Padrone' maakte. Heel de film wordt oogverblindend in beeld gebracht, dit mede dankzij het prachtige Siciliaanse en Toscaanse landschap.

kaos

Boek

‘De brieven van Vincent Van Gogh, troost voor bedroefde harten' vormen een van de meest indrukwekkende kunstenaarscorrespondenties die we kennen. Deze selectie, uit de meer dan 2000 brieven die Van Gogh ooit geschreven heeft, zijn rijkelijk geïllustreerde pareltjes die een inzicht bieden in Van Goghs gedachten en gevoelens, zijn hechte band met zijn broer Theo en zijn soms moeizame relaties met familieleden, vrienden en andere kunstenaars. ‘De brieven van Vincent Van Gogh’ nemen ons mee in zijn dromen, twijfels, angsten en bovenal in zijn allesoverheersende passie om kunst te maken, die zoals hij zelf zegt ‘Troost biedt aan bedroefde harten’.

De brieven van Vincent Van Gogh, troost voor bedroefde harten ©Prometheus


Boekenwinkels

Wandel eens een boekenhandel binnen of liever nog een antiquariaat en loop er eens op de dool rond. Kijk bij een sectie die je interessant vindt of dwaal gewoon wat rond. Zie ineens een boek staan waarvan je nog nooit gehoord hebt en dat je altijd al had willen hebben zonder dat je het wist. Die ervaring, zeker na de lockdown, zeker voor de boekhandel, is geweldig. Thuiskomen met een boek waarvan je niet wist dat je het wilt hebben, iets lezen waarvan je niet precies weet wat het je geeft.

Herbeluister het fragment op Radio1.be

Lees ook: Ramsey Nasr schreef drie vlammende essays: 'We wéten dat we de aarde vernietigen, maar onze verlamming is het werkelijke probleem'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief