Schrijver 'Raad eens hoeveel ik van je hou', een van de beroemdste prentenboeken ter wereld, is overleden

Kinderboek VRT NWS

'Raad eens hoeveel ik van je hou'. Het is de titel van een hartverwarmend prentenboek van de Noord-Ierse schrijver Sam McBratney dat intussen al 26 jaar oud is en over heel de wereld al miljoenen ouders en kinderen ontroerd heeft. De meest beroemde zin uit het boek, 'Ik hou van jou tot aan de maan en terug' is van zijn hand. Afgelopen vrijdag is McBratney overleden, hij is 77 jaar geworden.

'Guess how much I love you'

'Raad eens hoeveel ik van je hou', verscheen in 1994. Het prentenboek van schrijver Sam McBratney en illustratrice Anita Jeram is een hartverwarmend verhaal over Hazeltje en Grote Haas, een gesprekje tussen een zoontje en zijn vader. Ze spelen een spelletje, net voor ze gaan slapen, om te tonen hóe graag ze elkaar zien. De afstanden worden steeds groter en groter. En wanneer Hazeltje zijn ogen sluit, mompelt hij: 'Ik hou van jou tot aan de maan.' 'Oh, dat is ver. Dat is heel heel ver', antwoordt Grote Haas. En terwijl hij zijn kind toedekt, zegt hij: 'Ik hou van jou tot aan de maan... en terug.'

Het prentenboek werd meteen een internationale bestseller. Wereldwijd zijn intussen bijna 50 miljoen exemplaren verkocht, het is vertaald in 57 talen. Er werd een tekenfilmreeks en een toneelstuk van gemaakt. En ook meer dan 26 jaar na zijn verschijning grijpen heel wat ouders naar het liefelijke boekje om voor te lezen aan hun kind en samen in kijken voor het slapengaan. De zinsnede 'Tot aan de maan... en terug' is op zichzelf ook een klassieker geworden.

Op 29 september zou 'Will you be my friend', 'Wil je mijn vriend zijn', verschijnen, een opvolger van 'Raad eens hoeveel ik van je hou.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief