Herbeluister Touché met schrijver Maxim Februari, winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2020

Fictie VRT NWS

De Nederlandse schrijver Maxim Februari krijgt de prestigieuze oeuvreprijs de P.C. Hooft-prijs 2020. De prijs is dit keer bestemd voor beschouwend proza. Er is 60.000 euro aan verbonden.

De jury bestaat uit literatuurkenners en auteurs Marian Donner, Odile Heynders, Lotte Jensen, Jan de Roder en Stephan Sanders. In dezelfde categorie kregen eerder Bas Heijne (2017), Willem Jan Otten (2014) en H.J.A. Hofland (2011) de onderscheiding. De prijs wordt uitgereikt op 26 mei in Theater Diligentia in Den Haag.

In het juryrapport staat over Februari: "Het perspectief is altijd dat van de schrijver. De stijl van de verteller bij Februari werpt een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk. Bovendien biedt die stijl ook de vormen die ironie mogelijk maken zonder te verworden tot sarcasme en niet in de laatste plaats zelfspot zonder dat die verwordt tot ijdelheid."

Maxim Februari is een pseudoniem van Maximiliaan (Max) Drenth. Hij publiceerde ook onder de namen M. Februari, Marjolijn Februari en M. Drenth von Februar.

Willem Bongers-Dek, algemeen directeur bij deBuren is een groot bewonderaar van de schrijver en tipt in De Wereld Vandaag op Radio 1 zijn favoriete boek uit het oeuvre van Maxim Februari.

Herbeluister Touché met Maxim Februari (maart 2018).

foto header: Jorgen Caris

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief