Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer vanuit Genua: "Ik herken mijn eigen stad niet meer"

VRT NWS

De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer woont in Genua, een Italiaanse stad die net als de rest van het land in volledige lockdown is. Het coronavirus heeft in Italië erg hard toegeslagen. Er zijn al meer dan 10.000 dodelijke slachtoffers. "Het is heel moeilijk om te leven met de angst voor een onzichtbare vijand", zei hij in "De zevende dag".

We zijn dagelijks op zoek naar een sprankeltje hoop. Soms lijken er aanwijzingen te zijn dat de grafiek aan het dalen is, maar tegelijkertijd hadden we de afgelopen dagen een heel triest record te betreuren met meer dan 900 doden in één dag. Het is lastig om de hoop te zien in deze situatie."

Ilja Leonard Pfeijffer schreef over Genua in romans zoals "La superba", "Brieven uit Genua" en "Grand Hotel Europa", maar de stad is ondertussen onherkenbaar veranderd. Het openbare leven is er stilgevallen. "Er is een volledige lockdown in Italië. Je mag alleen de straat op voor hoognodige boodschappen, zoals levensmiddelen en medicijnen. Mensen houden zich daar ook aan. Ik herken mijn eigen stad niet meer."

Pfeijffer vindt het heel moeilijk om te leven met de angst voor een onzichtbare vijand die heel concrete slachtoffers maakt. "Ik ben niet heel erg in paniek voor mezelf persoonlijk. Ik ben wel in paniek voor mensen die misschien minder sterk en minder gezond zijn dan ik."

"We hebben in de familie al een dodelijk slachtoffer te betreuren. Lees verder op vrtnws.beDeel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief