Schrijver en journalist Johan Op de Beeck mocht Barack Obama interviewen over 'Een beloofd land'

Non-Fictie De Madammen

Schrijver en journalist Johan Op de Beeck mocht Barack Obama interviewen. Een eer die maar weinige Belgen gegeven is. Hij mocht hem interviewen naar aanleiding van zijn boek: 'Een beloofd land'.

'Ik was vooral zenuwachtig door de strenge coronatoestanden in de studio, maar Obama is een zeer toegankelijk en vriendelijk persoon. Je wordt eerst onderzocht. Obama wilde geïnterviewd worden door een schrijver omdat hij zelf een auteur is. En dan wordt gevraagd wie je bent en wat je achtergrond is. We kregen exact 30 minuten. Ik denk dat de helft van mijn vragen in de vuilbak beland zijn. Hij heeft de reputatie om heel uitvoerig te antwoorden, maar dat viel goed mee. Hij was wel erg vermoeid. Mijn eerste vraag ging over België en dan moest hij zichtbaar even nadenken over wat hij hier ooit gedaan heeft', vertelt Op de Beeck.

'Ik ben fan van Obama. Ik ga dat niet onder stoelen of banken steken. Het was een zeer fijn interview. Helaas was het niet in levende lijve. Obama ziet op dit moment bijna niemand, alles is online en op afstand. Door de nieuwsredactie van de VRT is er overleg geweest over de vragen, maar ik had echt niet het gevoel dat er no go- dingen tussen zaten', legt Op de Beeck verder uit.

'Het boek is trouwens ook goed geschreven', zegt Op de Beeck. 'Het is een kloefer van 860 pagina's. Er zit veel humor in en Obama is ook zeker opvallend open en eerlijk over de goede maar ook de minder goede momenten tijdens zijn eerste ambtstermijn. Wat nog altijd steekt is dat hij er niet bij kon zijn toen zijn moeder stierf. Hij was toen te druk bezig met zijn politieke carrière.'

Het interview met Obama zal je vanavond in De Afspraak kunnen zien en op VRT NU.

Herbeluister het interview in De Madammen hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief