Schrijver en illustrator Eric Carle van 'Rupsje Nooitgenoeg' overleden

Kinderboek VRT NWS

De Amerikaanse kinderboekenschrijver en illustrator Eric Carle is zondag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media op basis van een mededeling van zijn familie op Instagram. Het bekendste boek van Carle is 'The Very Hungry Caterpillar', in het Nederlands vertaald als 'Rupsje Nooitgenoeg'.

Eric Carle is naast schrijver vooral een illustrator. Pas op latere leeftijd legde hij zich toe op het illustreren en daarna ook schrijven van kinderboeken. Zijn bekendste boek is 'Rupsje Nooitgenoeg' uit 1969. Het is een kleurrijk boek voor kleuters over een rups die zich vol eet en uiteindelijk in een vlinder verandert. Kinderen kunnen er verschillende dingen uit leren: de levenscyclus van een vlinder, tot vijf tellen, de dagen van de week en verschillende soorten voedsel leren kennen.

50 miljoen exemplaren

Het kinderboek werd bij het verschijnen geprezen om de eenvoudige woordkeuze en prachtige tekeningen. Het werd in 66 talen uitgeven en wereldwijd werden er meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht. Het boekje werd ook erg populair in ons land.

Miljoenen kinderen over de hele wereld raakten gefascineerd door de zeer herkenbare, kleurrijke stijl van de tekeningen van Carle. De tekeningen zijn heel herkenbaar. Carle gebruikt vaak een collagetechniek voor zijn illustraties. Dat wil zeggen dat hij ze maakt met allerlei gekleurde stukjes papier.

Zijn boeken gaan vaak over de natuur. Hij schreef en illustreerde ruim 70 kinderboeken. Volgens de New York Times werden meer dan 170 miljoen exemplaren in tientallen talen verkocht.

Een boek over hoop

Toen 'Rupsje Nooitgenoeg' 50 jaar werd, zei Carle dat het een boek over hoop is: 'Jij, klein, onbetekenend rupsje, kunt de wereld invliegen als een mooie vlinder, met al je talenten.'

Carle werd geboren in de staat New York als kind van Duitse ouders, maar verhuisde met zijn familie naar Duitsland toen hij zes jaar oud was. Daar volgde hij een artistieke opleiding in Stuttgart. Op 23-jarige leeftijd keerde hij terug naar de Verenigde Staten. Hij werkte onder meer voor de New York Times als grafisch ontwerper, om pas rond zijn veertigste door te breken als schrijver en illustrator.

Bekijk het verhaal van 'Rupsje Nooitgenoeg' in de video op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief