Schrijver en dichter Moya De Feyter in Winteruur

Literatuur Winteruur

In 'Winteruur' op Canvas nodigt Wim Helsen interessante gasten uit voor een gesprek over hun favoriete tekst. Schrijver en dichter Moya De Feyter was te gast.

Moya De Feyter debuteerde in 2018 met de bundel 'Tot iemand eindelijk' en voor haar tweede dichtbundel 'Massastrandingen', won ze de J.C. Bloem-poëzieprijs 2021. Ze maakte ook een poëziefilm 'Thuis' en is oprichter van 'De klimaatdichters', een groep van meer dan 200 dichters uit Vlaanderen en Nederland die zich inzetten voor het klimaat.

Dit is de tekst die ze meebraht naar Winteruur: een fragment uit 'Wat me lief was (What I loved)' van Siri Hustvedt:

Bills schilderij had een muur voor zichzelf. Het was een groot doek, ongeveer twee meter hoog en tweeënhalve meter breed, en er stond een jonge vrouw op die in een lege kamer op de vloer lag. Ze steunde op haar elleboog en leek naar iets te kijken wat zich buiten de rand van het schilderij bevond. Er stroomde aan die kant helder licht naar binnen, dat op haar gezicht en borst viel. Haar rechterhand rustte op haar schaambeen en toen ik dichterbij kwam, zag ik dat ze een miniatuurtaxi in die hand hield - een piepkleine versie van de alomtegenwoordige gele taxi die door de straten van New York kruist.

Even later ontdekte ik pas dat er in werkelijkheid drie mensen op het schilderij stonden. Ik zag dat er helemaal rechts, aan de donkere kant van het doek, een vrouw het schilderij uit liep. Alleen haar voet en enkel waren nog binnen de lijst te zien, maar de mocassin die ze aanhad was uiterst zorgvuldig geschilderd, en toen ik hem eenmaal had ontdekt, ging mijn blik er telkens naar terug. De onzichtbare vrouw werd even belangrijk als de vrouw die het schilderij domineerde. De derde persoon was alleen een schaduw. Ik dacht even dat het mijn eigen schaduw was, maar toen zag ik dat hij op het doek was geschilderd. De mooie vrouw, die alleen een mannen-T-shirt droeg, had een toeschouwer die zich buiten het schilderij bevond, iemand die op dezelfde plek moest hebben gestaan als ik, toen ik de donkerte zag die op haar buik en dijen viel.

Rechts van het schilderij las ik het getypte kaartje: 'Zelfportret van William Wechsler.'

Bekijk de aflevering van 'Winteruur' hier

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief