Schrijver Aster Berkhof wordt 100: 'Hij is een groot geëngageerd schrijver'

Biografie VRT NWS

Aster Berkhof, jarenlang een van Vlaanderens meest gelezen auteurs, wordt vandaag 100 jaar. Berkhof brak in 1949 door met de roman "Veel geluk, professor!" en schreef in totaal maar liefst 101 boeken. In het woonzorgcentrum in Brasschaat waar Berkhof verblijft wordt de auteur vandaag in de bloemetjes gezet. Ter ere van zijn 100e verjaardag verscheen onlangs ook de biografie "Aster Berkhof - 100 jaar nieuwsgierigheid". "De Ochtend" sprak met biograaf Karel Michielsen: "Je mag terecht zeggen dat zijn boeken een beetje vergeten zijn, maar met de huidige racisme-problematiek kunnen we zijn boeken zeker weer bovenhalen.”

Een oeuvre van 101 romans

Precies 100 jaar oud en een oeuvre van 101 romans, het zijn indrukwekkende cijfers die Aster Berkhof - pseudoniem voor Louis Van Den Bergh - kan voorleggen. Tot op hoge leeftijd bleef hij schrijven, het maakt van Berkhof een van Vlaanderens meest gelezen én meest productieve auteurs in de jaren 70 en 80.

Vandaag wordt hij voor zijn 100e verjaardag in Brasschaat gevierd met een bescheiden plechtigheid in openlucht. De burgemeesters van Merksplas, Rijkevorsel, Beerse en Brasschaat komen de jarige auteur feliciteren, omdat die vier gemeenten belangrijk waren in het leven en werk van Berkhof. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wordt verwacht.

Bekijk het archief en beluister op vrtnws.be het interview met Berkhofs biograaf Karel Michielsen.

Beluister hier ook het interview met een voormalige leerling van Aster Berkhof op Radio 2 Antwerpen en verneem meer over de wandeling in Rijkevorsel

Meer info over de openluchtexpo en de wandeling in Rijkevorstel

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief