Schrijver Aster Berkhof (bekend van 'Veel geluk, professor!') is gestorven

VRT NWS

Aster Berkhof, jarenlang een van Vlaanderens meest gelezen auteurs, is overleden. De auteur schreef 101 romans, maar werd vooral bekend met 'Veel geluk, professor!'. Berkhof kreeg deze zomer nog een viering, voor zijn 100e verjaardag.

Aster Berkhof werd geboren als Lode van den Bergh op 18 juni 1920 in Rijkevorsel. Hij groeide op in een welgesteld gezin in Sint-Jozef-Rijkevorsel. Zijn ouders werkten in de gemeenteschool: zijn vader als directeur en zijn moeder als lerares. Zelf studeert hij Latijn-Grieks in het middelbaar en later Germaanse filologie aan de universiteit in Leuven. In 1942 studeert hij af met zijn licentiaatsverhandeling 'De nieuwe roman in Zuid-Nederland'.

Pseudoniem

Al tijdens zijn studententijd weet de jongeman dat hij romans wil schrijven, maar hij wil dat niet doen onder zijn eigen naam. Uit schrik dat zijn academisch werk geloofwaardigheid zou verliezen, kiest hij voor de naam Aster Berkhof om op zijn romans te zetten. De naam was niet zonder reden gekozen: in de tuin van zijn ouderlijk huis groeiden er asters onder de berken. Hij schreef ook nog onder een andere naam: Piet Visser.

In 1944 publiceert hij zijn eerste twee romans: 'De student gaat voorbij' en 'De heer in de grijze mantel', een detectiveverhaal. Twee jaar later doctoreert hij in de wijsbegeerte met 'Het literaire kunstwerk. Proeve van analyse'.

Lees verder op vrtnws en bekijk er de fragmenten met Aster Berkhof uit het VRT-archief.

Lees ook: Rijkevorsel rouwt om Aster Berkhof: 'Hij is als gewone jongen uit een arbeiderswijk opgeklommen tot gevierd auteur'.

Herbeluiser zijn biograaf Karel Michielsen over wat Berkhof voor de Vlaamse literatuur betekend heeft en hoe hij in het leven stond op Radio 1.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief