Schrijfster Maja Wolny vangt in Polen Oekraïense vluchtelingen op

12-12 Espressso

De oorlog in Oekraïne blijft helaas voorpaginanieuws. Wij zijn, zoals heel veel Vlamingen, diep geraakt en willen helpen. Daarom slaan VRT en enkele grote mediabedrijven de handen in elkaar voor een actiedag voor Oekraïne. En helpen kunnen we het best via de hulporganisaties die verenigd zijn in Oekraïne 12-12.

De Poolse Maja Wolny woonde jarenlang in Vlaanderen. Ze werkte hier als schrijfster, museumcurator, journaliste en vertaalster. Sinds enige tijd woont ze terug in Polen, niet zo ver van de grens met Oekraïne. En net omdat haar stadje zo klein is, valt de aanwezigheid van Oekraïense vluchtelingen nog meer op. Op school, in de straat, in de winkels. Overal hoor je Oekraïens en Russisch.

Maja Wolny en haar familie hebben zelf een vluchtelingengezin opgevangen. Een jonge lerares die met haar drie kinderen (van 7, 10 en 12 jaar oud) de grens is overgestoken. Haar man is gebleven.

De vrouw spreekt Russisch, heeft een Russische naam maar voelt zich Oekraïense. Het is trouwens al de tweede keer dat ze op vlucht gaat voor de oorlog. In 2014 vertrok de jonge vrouw al eens uit Loegansk. Ook voor haar twee oudste kinderen is dit de tweede oorlogsvlucht.

Wees solidair en doe een gift via Oekraïne 12-12.

Herbeluister het interview op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief