In 'Wat overblijft' reflecteert Ingrid Vander Veken over wat het betekent om het huis achter te laten waarin ze haar halve leven doorbracht

Non-Fictie Klara

Schrijfster Ingrid Vander Veken verhuisde. Wat laat je achter, wat is kostbaar, en wat doet het opruimen van een huis met jezelf? In haar nieuwe boek 'Wat overblijft' reflecteert ze over wat het betekent om het huis achter te laten waarin ze haar halve leven doorbracht.

Ingrid leefde er een halve eeuw, ze was er ingetrokken in een noodsituatie, ze had er als bohemien geen connectie mee, dit dacht ze, tot ze het noodgedwongen door knie- en rugproblemen, moest achterlaten.

Ze onderzocht de geschiedenis van het huis want ook een banale woning heeft een verleden. Spullen, in wezen waardeloos, bleken plots veel betekenis te krijgen. Ze dook in de archieven en maakte kennis met de vorige bewoners zoals de bekende dokter Fierens, die de eerste openluchtschool in Antwerpen bouwde.

Tijdens het opruimen werd een heel dierbare jeugdvriend van de auteur terminaal ziek, ook over dit afscheid schrijft ze, waardoor er twee verhalen door elkaar lopen.

Chantal Pattyn: 'Wat een prachtig boek is Wat overblijft van Ingrid Vander Veken. Haar afscheid van een huis waar ze nooit mee samenviel gaat uiteindelijk gepaard met een queeste naar de geschiedenis van dat huis, de histories van de buurt, notities over afscheid nemen, van een huis, zijn ingewanden en van een vriend, die terminaal is. Dit boek ademt afscheid.'

Het boek is een aanmoediging om op reis te gaan in je eigen huis, en een pleidooi voor opmerkzaamheid en aandacht. 'In het licht van afscheid kijk je indringender en aandachtiger en stel je je de vraag 'waarom zijn die waardeloze dingen ineens zo belangrijk nu' vertelt Ingrid in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief