De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijfster Anne Provoost maakt een dichtbundel 'Krop': 'Het moest eruit'

Poëzie Radio 1

Schrijfster Anne Provoost kennen we van haar bejubelde en verfilmde boek ‘Vallen’, of van ‘In de zon kijken’ of ‘De arkvaarders’, allemaal romans dus, maar nu heeft ze voor het eerst een dichtbundel geschreven: ‘Krop’.

'Ik kreeg last door te verouderen en door de actualiteit, van een soort drum in mijn hoofd. Een soort maatstok. Ik begon mijn teksten op ritme te zetten', zegt de schrijfster. Er waren een paar dingen uit de actualiteit die naar buiten kwamen: covid, de bestorming van het capitool...het was zoals in de film als je voelt er gaat iets gebeuren en dan de muziek die zo sneller begint te gaan...Opeens waren daar die gedichten. En ik ging op mijn harde schijf kijken wat er op stond en daar was een rode draad. Het was iets wat eruit moest, het zat opgekropt.'

De titel verwijst ook naar dat gevoel van opkroppen. 'Een andere interpretatie zou kunnen zijn dat dichters woorden zoeken voor zij die dat niet kunnen, net zoals vogels eten in hun krop voorkouwen voor hun jongen. Iets wat we willen doorgeven. Het is een gemeenschappelijke zoektocht naar woorden. Ik laat hier nu ook toe dat ik dubbelzinnig ben. In een roman werkt dat niet goed.'

'De poëzie geeft me de mogelijkheid om te zeggen dat ik ook niet alles weet. Het geeft ook de mogelijkheid om de bal terug te spelen naar de lezer.' In de bundel raakt Provoost actuele topics aan. Ze is ook lid van de 'klimaatdichters'. Maar ze wil niet graag geëngageerde dichter genoemd worden, 'want iedereen die schrijft is geëngageerd', volgens Provoost.

Het boek over de Eerste Wereldoorlog gaat nu goed vooruit, omdat de krop eruit is. 'Dat boek komt er zeker. Ik ben het ook verplicht aan al die mensen uit de Westhoek die mij hun verhaal hebben aangereikt. '

Beluister het volledige gesprek op Radio1.be

Anne Provoost op Klara

In het programma Pompidou vertelt Anne Provoost meer over haar Eerste Wereldoorlog-boek. Provoost doet al een tijdje onderzoek naar de fascinerende en weinig gekende geschiedenis van haar grootmoeder Anne uit Boezingen en vele van haar generatiegenoten die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden geëvacueerd vanuit de Westhoek naar Frankrijk. Het gaat over de zogenaamde 'kinderen van de IJzer' die in veiligheid werden gebracht en in kolonies terechtkwamen in Frankrijk. Om dit boek te schrijven, neemt Anne Provoost graag de tijd. Wanneer het precies zal verschijnen, kan ze nog niet zeggen.

In ‘Krop’ heeft ze het over de dreiging van een onleefbare planeet, en hoe we ons staande kunnen houden in een wereld die tot weinig vrolijkheid stemt. Maar in de schoonheid van de liefde en de kunst schuilt een uitweg uit het grondeloze pessimisme, vertelt Provoost. Tot slot leest ze voor uit de bundel.

Herbeluister Pompidou met Anne Provoost op Klara Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief