Schilder Roger Raveel, 100 jaar geleden geboren, inspireert nieuwe lichting dichters

Poëzie VRT NWS

Kunstschilder Roger Raveel werd precies een eeuw geleden geboren. Om dat te herdenken zijn er verschillende tentoonstellingen, manifestaties en zelfs leuke postzegels, maar ook enkele nieuwe dichtbundels. Raveel werkte samen met Hugo Claus, Roland Jooris en vele anderen, maar ook na zijn dood blijft zijn kleurrijke kunst opvallend sterk nieuwe generaties poëten inspireren. Luister op vrtnws.be naar de stem van Claus en bekijk bijzondere fragmenten.

Niet veel schilders kunnen op zoveel dichterlijke belangstelling rekenen als Roger Raveel. Kleppers als Hugo Claus, Rutger Kopland, Roland Jooris, Jo Gisekin, Paul Demets en nu een hele generatie jonge dichters hebben over Raveels werk gedichten geschreven.

Hoe komt dat, wat zorgt er voor die inspiratie en verbinding tussen woord en beeld? Zijn het de krachtige beelden van Raveel? Het wit in zijn schilderijen, de lege vierkanten? De buitenwereld die binnendringt in het werk en omgekeerd? Het zijn vragen die Carl De Strycker van het Poëziecentrum stelt in 'Met heldere verf en verlangen', een kleurrijk boek met gloednieuwe gedichten van 32 schrijvers over evenveel werken van Raveel.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief