Saskia De Coster overtuigt ons om cultboek 'Beer' van Marian Engel te lezen

Fictie Culture Club

In 1976 werd er een 'schandaalroman' gepubliceerd. 'Bear' was het compacte relaas van een academica uit een bibliotheek die zich ineens in het hoge Noorden van Canada op een eiland weet met een beer. Het boek werd recent vertaald en beleeft een ware renaissance. Zo'n postume bestseller is dus niet alledaags. Culture Club vroeg hoe dat zit aan auteur Saskia De Coster.

De Coster had voor de vertaling nog nooit van het boek gehoord. Daarom vindt De Coster Koppernik wel een interessante uitgeverij, omdat ze regelmatig zo van die speciale boeken opdiept. Iedereen leest 'Beer' van Marian Engel, het cultboek uit de jaren 70 waarin een vrouw een (seksuele) relatie begint met een volwassen beer. Onzin vindt Saskia De Coster, want 'Beer' is veel meer dan dat.

'Net dat stukje over die seksuele relatie zet wellicht heel wat mensen aan om het boek te lezen, maar het is dus echt meer dan dat. Je hebt de redelijk stoffige Lou, zij werkt in de bibliotheek van Het Historisch Instituut en het is allemaal nogal vreugdeloos. Tot er het nieuws komt dat de familie van een kolonel zijn hele bibliotheek nagelaten heeft en dus moet iemand naar dat afgelegen eiland om de nalatenschap te catalogiseren. Die iemand wordt Lou dus. Het is nogal een avontuur. Ze verblijft er in een onhandig Victoriaans huis en ze wordt gewaarschuwd dat er ook een beer in de buurt woont. Ze zet stap voor stap haar huis voor hem open. En de beer komt het huis in en zal uiteindelijk inderdaad effectief haar hele lijf aflikken en ze wordt dan ook bevredigd. Zij komt uit de beschaving in de natuur terecht en de natuur gaat altijd winnen. Het is een typisch Canadees boek. Er is duidelijk een leidmotief, een obsessie van hoe moet ze zich ten opzichte van de natuur en de beer verhouden. Naarmate dat ze de beer en het gevaar van de natuur dichter laat komen, wordt zij gelukkiger en lost ze op in het hele landschap. En dat is zo'n typisch 'first settler' thema in veel Canadese boeken. 'Je kan niet zomaar ergens toekomen en alles overnemen zonder schade op te lopen. En zij gaat dus ook de sporen van die beer dragen. En dan komt ze tot een soort loutering', vertelt De Coster.

Het allermooiste in het boek zijn bijna de natuurbeschrijvingen. 'Eerst is het een beetje eng en uiteindelijk wordt de natuur betoverend. Het boek heeft de tand des tijds doorstaan. Het is technisch ook knap geschreven. Teder geschreven. Het is een mooi redelijk dun boekje van zo'n 140 bladzijden. Er zit rust en vaart in', besluit De Coster.

Herbeluister het interview in Culture Club op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief