Saskia De Coster als enige Belgische schrijver op shortlist Libris Literatuur Prijs

Fictie VRT NWS

Saskia De Coster maakt dit jaar als enige Belgische schrijver kans om de Libris Literatuur Prijs te winnen. Dat heeft juryvoorzitter Ionica Smeets maandag gemeld in Amsterdam. Voor de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar ligt een geldbedrag klaar van 50.000 euro.

Saskia De Coster maakt kans op de prijs met haar roman "Nachtouders". De andere genomineerden zijn Wessel te Gussinklo met "De Hoogstapelaar", Sander Kollaard met "Uit het leven van een hond", Marijke Schermer "Liefde, als dat het is", Manon Uphoff met "Vallen is als vliegen" en Oek de Jong met "Zwarte schuur".

Het Belgische schrijversduo Elvis Peeters stond ook op de longlist, maar behoort niet tot de laatste zes genomineerden. Te Gussinklo won vorig jaar met zijn roman al de BookSpot Literatuurprijs, en ook "Vallen is als vliegen" was voor die prijs genomineerd.

Jury

Op 11 mei wordt de winnaar van de literatuurprijs bekendgemaakt in Amsterdam door de jury, die bestaat uit hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden Ionica Smeets, Dirk-Jan Arensman van VPRO, Bo van Houwelingen van de Volkskrant, auteur Christine Otten en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Gent Ronald Soetaert. Vorig jaar won "De goede zoon" van Rob van Essen de prijs.

'Met "Nachtouders" heb ik hoog gemikt: Ik voel mij heel verantwoordelijk voor wat ik geschreven heb', vertelt Saskia De Coster aan Ruth Joos in De wereld vandaag op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief