Sarah Bekambo: 'Beckman zorgde ervoor dat ik een boek uit de kast haalde, maar Horowitz maakte de kast te klein'

Kinder-en jeugdliteratuur Jeugdboekenmaand

De laatste in deze jeugdboekenmaandreeks is aanstormend jong talent Sarah Bekambo. Sarah was zo'n maand geleden nog te gast in Generation M op MNM om het over slam poetry te hebben en ze droeg toen ook een zelfgeschreven coronagedicht voor. In 2019 deed ze mee aan het televisieprogramma 100 dagen op Eén. In het programma werden tien 18-jarigen die in het laatste jaar van de middelbare school zaten gevolgd. Via de Leuvense organisatie Urban Woorden ontdekte ze slam poetry.

Zoals je zegt schrijf ik niet echt boeken maar eerder teksten, gedichten en songs. Daarentegen, ben ik wel rond mijn 6 jaar beginnen te schrijven aanvankelijk in mijn dagboek en dan gewoon teksten ( songteksten en korte verhalen). Ik heb ooit een poging ondernomen om een verhaal (lees: boek) te schrijven als kind. Het begon ergens in mijn tweede leerjaar en ik had toch al tientallen pagina's geschreven toen mijn vader het verhaal per ongeluk verwijderde van mijn computer. Daarnaast schrijf ik dus sinds dat ik heb leren schrijven. De werkelijke vorm van mijn teksten of de benaming van welke soort teksten ik schreef was me natuurlijk niet duidelijk op die leeftijd en zeker ook niet toen ik ze luidop oefende. Pas op mijn 15e kreeg ik de benaming of het gepaste label voor wat ik deed namelijk Spoken Word.
In het derde leerjaar moesten we verplicht een paar boeken lezen per jaar en hielden mijn vrienden en ik een wedstrijd: wie het meeste boeken kon lezen in een jaar. Zo lazen sommige van ons boeken van 150 pagina's uit op twee dagen, wat uiteraard niet kon. Er werd wat vals gespeeld maar het stimuleerde de competitie en ironisch gezien het lezen ook. Een van de boeken op mijn scorebord was 'Kruistocht in Spijkerbroek' van Thea Beckman. Ik nam het uit de boekenkast om mee te kunnen pronken, maar het greep mij zo hard dat ik het effectief heb uitgelezen. Dit boek heeft heel veel voor mij betekend. Hierdoor begon ik dat jaar obsessief te lezen en schrijven. Tegelijk, eindigde dat jaar ook met een 9-jarige Sarah die een degout kreeg van het lezen, wellicht door te veel competitie en door te veel te staren. Desalniettemin was dit boek een katalysator voor de interesses die ik nu nog altijd heb. Het deed me beseffen dat uit alle periodes doorheen de geschiedenis de Middeleeuwen me het meeste fascineerden. Voor de eerste keer vond ik het boek ook beter dan de film. Het liet over aan de verbeelding ook al was het een heel eigentijds boek. Ik herinner me nog altijd het gevoel dat ik had tijdens het lezen, ook al zal ik nooit meer zo'n soort sensatie opnieuw bevinden.
Dit was het boek dat me inzicht gaf over wat voor soort literatuur ik zou lezen, maar de boeken van mijn favoriete schrijver, indertijd Anthony Horowitz, deden mij keer op keer naar een fantasiewereld katapulteren. Alsof ik het personage Alex Rider was. Alsof ik hem ook kon zijn in het echte leven.
Beckman zorgde ervoor dat ik een boek uit de kast haalde, maar Horowitz maakte de kast te klein.
Sarah Bekambo: 'Beckman zorgde ervoor dat ik een boek uit de kast haalde, maar Horowitz maakte de kast te klein'

'Op deze foto zat ik effectief in het 1ste leerjaar dus begon ik voor het eerst mijn boeken 'alleen' te lezen'

Sarah Bekambo: 'Beckman zorgde ervoor dat ik een boek uit de kast haalde, maar Horowitz maakte de kast te klein'

De 9-jarige Sarah ontdekte het leesplezier door 'Kruistocht in spijkerbroek' van Thea Beckman

Maart is de Jeugdboekenmaand. LangZullenWeLezen sluit de reeks af met Sarah Bekambo. Ontdek bij wie LangZullenWeLezen nog polste met welk boek het leesplezier begonnen is.

Lees hier meer over de reeks

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief