'Samen. Al 't hope' - dichters trappen de Poëzieweek af in een startshow

Poëzie VRT NWS

Gedichtendag en de Poëzieweek zijn op gang getrokken met een startshow in Antwerpen, zonder publiek natuurlijk, met als gangmakers de Vlaamse Maud Vanhauwaert en de Nederlander Rodaan Al Galidi. Dertig schrijvers lazen gedichten voor over het thema 'samen', uiterst toepasselijk in deze barre tijden van sociale afstand en isolement.

'We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie,' klinkt het bij de organisatoren van de Poëzieweek.

Stefan Hertmans zei in zijn videoboodschap: 'Een gedicht is een eenzaam ding in de taal. De dichter is meestal eenzaam wanneer hij het schrijft; de lezer is heel vaak alleen wanneer hij het leest. En toch ontstaat daaruit een vorm van samenzijn. Het delen van onze eenzaamheid is waarschijnlijk de sterkste vorm van samenzijn.'

'Samen' betekent voor Mustafa Kör 'verhalen die grootvaders vertelden'. Marleen de Crée vindt het 'een mooi woord met een diepe betekenis. Het betekent eerlijkheid, vertrouwen, warmte, empathie'. En de jonge dichteres Amina Belôrf voegt daaraan toe: 'Ik vind dat poëzie de levenslust naar boven haalt.'

Gedichtendag is de start van de Poëzieweek, die zowel in Vlaanderen als in Nederland wordt gevierd in scholen, bibliotheken, boekhandels en op vele andere plaatsen, zelfs in coronatijd. Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi schreven ook het boekje 'Samen. Al 't hope' dat u cadeau krijgt als u voor 12,5 euro poëzie koopt in de winkel, samen met een poster met een gedicht van hen beiden.

Voor eeuwig verbonden

De dood en het leven
gaan naar dezelfde school,
zitten bij elkaar in de klas,
luisteren naar dezelfde meester.
Bij een vraag steken ze beiden hun vinger op
en geven samen hetzelfde antwoord.
In de pauze spelen ze op hetzelfde plein,
vallen uit dezelfde tak,
kloppen hetzelfde zand uit hun schoenen
en na de laatste les
gaat het leven naar de dood
en de dood naar het leven.

Rodaan Al Galidi

Bekijk op vrtnws.be de video met Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi.

Gedichtendag in andere programma's op de VRT

'Dichter met Maud'

Naar aanleiding van Gedichtendag lanceerde LangZullenWeLezen samen met dichteres Maud Vanhauwaert en Poëziecentrum een oproep 'bij wie wil jij 'dichter' komen?'

Een jury selecteerde 5 inzendingen en stuurde Maud er op af. Zij richtte haar koffer van haar auto als gezellige gedichtenbibliotheek in en koos er per verhaal het juiste gedicht uit. Dit leverde deze filmpjes op, die je hier kan bekijken.

Rijmende deurvraag (Eén)

Iedereen beroemd maakt mensen op woensdag 27 januari warm voor Gedichtendag in de rubriek 'De deurvraag', door samen met hen te rijmen.

Poëzie in Espresso en Pompidou (Klara)

De Gedichtenlezer pikt tijdens de Poëzieweek elke ochtend in Espresso een mooi gedicht uit. Gedichten die inspireren, troosten of verlichten. Met onder andere Fleur Pierets, Tijmen Govaerts en Sien Volders. Nog tot en met woensdag 3 februari.

In Pompidou viert Nicky Aerts de start van de Poëzieweek. Ze krijgt dichteres Amina Belôrf op bezoek, en schrijver Johan de Boose bezingt zijn liefde voor Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky, die precies 25 jaar geleden overleed.

Gedichtenalarm (MNM)

Op donderdag 28 januari gaat in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow geregeld en onverwacht het Gedichtenalarm af. Als dat alarm afgaat, moet de MNM-dj in de studio een rijmpje of gedicht maken over het gesprek en de inhoud waarover op dat moment gesproken wordt.

Samen dichten met Radio 1 en Radio 2

Deze ochtend werden luisteraars van 'Byloo' uitgenodigd om samen een gedicht te schrijven. Wouter Deprez zorgde voor de eerste regel. Lees hier het gedicht.

Radio 2 gaat samen met luisteraars en niemand minder dan Sven de Leijer doorheen de dag een gedicht schrijven. Sven is behalve een bevlogen spreker ook een échte woordkunstenaar. In Spits maakt Sven samen met David Van Ooteghem het gedicht af.

Videoreportage met Amina Belôrf (VRT NWS)

VRT NWS maakt een videoreportage met Amina Belôrf. Zij bracht in 2020 haar debuutbundel 'Zonder het licht te breken' uit, die gretig wordt gelezen en ondertussen aan zijn zesde druk toe is.

Herbeluister hieronder de reportage met fragmenten uit de startshow in De ochtend op Radio 1

Herbekijk hier de bijdrages van alle dichters tijdens de startshow in de Arenberg - Antwerpen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief