Stefan Klueter

Samantha Schweblin tovert snoezige knuffeldieren om in horrorfiguren in haar bejubelde roman 'Duizend ogen'

Fictie Klara

De Argentijnse schrijfster Samantha Schweblin wordt met literaire prijzen bedolven. Reden genoeg voor Christophe Vekeman om haar boek 'Duizend ogen' met argusogen te lezen. Lees zijn recensie:

'Stel je een knuffeldier voor – een mol, een panda, konijn, kraai of draakje – dat zich op batterijen en op wieltjes voortbeweegt en dat bij je thuis elke dag eigener beweging over de vloer rijdt, tenzij je natuurlijk zelf zou beslissen om het op de tafel te plaatsen of waar dan ook.

Beeld je vervolgens in dat het stuk speelgoed niet alleen een nu eens brommend, dan weer krijsend geluid kan voortbrengen, maar ook oogjes heeft waarmee het kan zien, en dat degene die kan zien en ook verder het doen en laten van de knuffel bepaalt een onbekende is die zich, waar ook ter wereld, achter zijn computer bevindt.

Stel je bovendien voor dat je je van die onbekende bewust bent, en dat het zelfs meer bepaald zijn ‘aanwezigheid’ in het dier is die gemaakt heeft dat je voor je nieuwe kameraadje in de winkel 279 dollar neergeteld hebt. Als dat allemaal gelukt is, dan heb je een idee waarover Duizend ogen van de Argentijnse, heden in Berlijn woonachtig zijnde schrijfster Samanta Schweblin (1978) over gaat.

Samantha Schweblin de lezer tot nadenken stemmen

De knuffelrobots in kwestie heten kentuki’s, en wie bij de klank van dat woord vanzelf aan het dromen gaat van een geheel en al uit vingervlugge banjogeluiden en blauw gras opgetrokken mistig halfgebergte vol van tijdloze mysteriën, wordt door het boek vanzelf met de voetjes op de grond gedwongen: deze roman speelt zich af in de wereld van nu en straks, een wereld dus die alsmaar kleiner, vlakker en ook gelijkvormiger geworden is, en waarin alle mensen met elkander in verbinding staan via de meest vernuftige communicatiemiddelen, zonder dat dit ook maar het geringste bijdraagt aan verlossing van de eenzaamheid.'

Lees verder op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief