Ruud Hendrickx over de nieuwe Dikke Van Dale: 'Als ik een bijzonder woord tegenkom, zal ik kijken hoe vaak het al gebruikt is'

Non-Fictie Interne Keuken

Om de zoveel jaar zijn er in onze Nederlandse taal weer zo veel woorden bijgekomen dat er nood is aan een nieuw woordenboek. Dinsdag 22 maart verschijnt de nieuwe editie van de Dikke Van Dale, de zestiende.

Dat er nieuwe woorden in de nieuwe editie van de Dikke Van Dale staan, dat zal u niet verbazen. En dat er verouderde begrippen werden geschrapt evenmin. Maar dat de redacteuren columns hebben geschreven en dat die doorheen de alfabetische woordenlijst staan, dat vonden wij wel merkwaardig. Het woordenboek is een leesboek geworden.

Koen en Sven hebben dus ter voorbereiding van Interne Keuken de Dikke Van Dale uitgelezen. En zo hebben ze vernomen dat de uitgever de redacteuren lange tijd heeft verboden om over de Dikke Van Dale te spreken. Van Dale is niet dik, Van Dale is groot, was de officiële gedachtegang: het is de Grote Van Dale.

Maar woordenboekenmakers moeten zich uiteindelijk neerleggen bij wat u en ik, de taalgebruikers, doen. Als wij de Grote Van Dale hardnekkig Dikke Van Dale blijven noemen, wordt het op de duur de Dikke. Want een woordenboek is descriptief: het beschrijft de taal. Het woordenboek is niet normatief: het geeft geen oordeel over goed of fout. 'De naam Van Dale is nu 150 jaar oud. En daarom komt er nu een nieuwe editie', legt Hendrickx uit.

Daar hadden ze over met hoofdredacteur Ruud Hendrickx: Het Grote Misverstand dat enkel wat in de Dikke Van Dale staat goed Nederlands is. De connotatie bij woorden verandert ook met de jaren. Het woord 'neger' en 'wijf' staat in de Van Dale en er staat een opmerking bij waar in staat dat het een beledigende term is. Maar het blijft er in staan om mensen die het niet kennen toch de kans te geven om het op te zoeken.

Herbeluister het gesprek in Interne Keuken op Radio1.be

Speel op Radio2.be een taalquiz en win een exemplaar van de nieuwe Dikke Van Dale!

Op dinsdag 22 maart 2022 verschijnt de zestiende editie van de Dikke Van Dale. In deze jubileumeditie kijken de auteurs terug op de geschiedenis van onze taal. Verspreid over drie delen geven 150 taalverhalen een prachtig inkijkje in 150 jaar Nederlands. Hoe veranderde de taal in die 150 jaar en hoe ging de redactie van de Dikke Van Dale daarmee om?

Daarnaast staan er in de nieuwe editie duizenden nieuwe woorden. Nederlandse woorden, uiteraard, maar ook woorden overgenomen uit - vooral - het Engels. Denk aan airfryer, bodyshaming, covid, influencer of streetfood.

Speel mee en win jouw exemplaar van de nieuwste Dikke Van Dale!

Bekijk hieronder het gesprek van Ruud Hendrickx in De Madammen op Radio 2:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief