De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

©Koen Broos

Ruth Lasters neemt ontslag als stadsdichter van Antwerpen omdat kritisch gedicht over onderwijs is geweigerd

Poëzie VRT NWS

Ruth Lasters neemt ontslag als stadsdichter van Antwerpen. De dichteres schreef samen met haar leerlingen een kritisch gedicht over de vele labels en hokjes in het onderwijs, maar dat aanvaardde het stadsbestuur niet. 'Dit is een weigering om te luisteren naar de leerlingen en 'ik ben er niet alleen om promogedichten te schrijven', zegt Ruth Lasters aan VRT NWS. Dit is geen censuur, werpt de Antwerpse schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) tegen: het gedicht past niet in 'het stadsdichterschap dat verbindend moet zijn'.

Stadsdichter is geen promoschrijver

Sinds begin dit jaar is Ruth Lasters één van de vijf nieuwe stadsdichters van Antwerpen. In die hoedanigheid schreef ze al twee gedichten, een over de vrijwilligers in de vaccinatiecentra en een over dichter Herman de Coninck, die 25 jaar geleden overleed. Maar haar derde gedicht botste op een weigering van het stadsbestuur.

Ruth Lasters legt uit waar het gedicht over gaat: 'Losgeld' is een protestgedicht om meer aandacht en respect te vragen voor de vakman en de vakvrouw in onze samenleving. Het klaagt het stigmatiserende van ons onderwijs aan, dat het ASO-label ziet als enige studiesucceslabel. BSO- en TSO-leerlingen lijden daaronder; dat heb ik aan den lijve kunnen ondervinden in de 20 jaar dat ik lesgeef.'

Toen het gedicht officieel zou worden voorgesteld, 'hebben we een nee gekregen van de persdienst van de stad', zegt Lasters. 'Met als drogreden dat het niet besteld was door de stad. Maar dat is niet de echte reden. Mijn hommage aan Herman de Coninck was ook niet gevraagd, maar dat was een 'braaf' gedicht en dat hebben ze onmiddellijk goedgekeurd. Ook vorige stadsdichters werkten afwisselend met bestelde en spontane gedichten. Heel jammer dat de stad niet toegeeft dat het gedicht om inhoudelijke redenen wordt geweigerd, want dan hadden we in discussie kunnen gaan met elkaar; dat was nog interessant geweest', vindt Ruth Lasters.

Lees het volledige artikel samen met het geweigerde stadsgedicht op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief