Archiefbeeld - Russische Ambassade

Horen, zien en geheimen ontfutselen: Auteurs Lars Bové en Kristof Clerix beantwoorden vragen over spionage nu Europa diplomaten uit Rusland de deur wijst

VRT NWS

Verschillende landen in de Europese Unie, waaronder België, zetten diplomaten uit Rusland aan de deur op verdenking van spionage. Dat lijkt een term uit een ver verleden, maar vandaag zijn op het hele continent nog altijd spionnen actief. Wat doen ze? Hoe gaan ze te werk? En wie spoort hen op? Lars Bové, De Tijd-journalist en auteur van het boek 'De geheimen van de staatsveiligheid' en Kristof Clerix, Knack-journalist en auteur van 'Spionage - Doelwit: Brussel' geven meer uitleg.

België heeft gisteren besloten 21 Russische diplomaten het land uit te zetten op verdenking van spionage. Het gaat om mensen die werkten op de Russische ambassade in Brussel en het Russische consulaat in Antwerpen. Ze staan geaccrediteerd als diplomaat, maar zouden zich bezighouden met spionage-activiteiten.

1. Wat zijn spionnen en hoe gaan ze te werk?

Bij het woord spion denken veel mensen natuurlijk direct aan James Bond. 'Dat beeld klopt ergens nog steeds', zegt Lars Bové, journalist bij De Tijd en auteur van het boek 'De geheimen van de staatsveiligheid'.

'Het inlichtingenwerk zoals we het kennen van vroeger en van in de films behoort nog steeds tot het takenpakket van een spion', aldus Bové. 'Denk daarbij gerust aan in het geheim informatie inwinnen en stiekem afspreken om gevoelige zaken door te spelen.'

'Spionnen zijn vandaag de dag zeker ook niet minder bang dan vroeger om mensen te proberen compromitteren of omkopen', voegt Bové eraan toe. 'Wat wel een opvallende evolutie is, is dat het cybergedeelte van spionage de laatste jaren veel belangrijker geworden is.'

Dat vertaalt zich enerzijds in nieuwe technologische snufjes zoals we die kennen vanuit de James Bond-films: 'We mogen er geen karikatuur van maken, maar het is gewoon een feit dat de technologische middelen om mensen te bespioneren er enorm op vooruit zijn gegaan', aldus Bové.

Anderzijds betekent de opkomst van de digitale mogelijkheden dat spionage ook steeds meer van op afstand kan gebeuren. Zo werd België de laatste jaren al meermaals het slachtoffer van cyberaanvallen en die vallen volgens Bové niet te onderschatten.

In juli 2021 ontdekten 80 journalisten uit 10 verschillende landen dat het Israëlische bedrijf NSO Group hackingsoftware verkocht aan autoritaire overheden die het gebruikten om de smartphones van journalisten en mensenrechtenactivisten te bespioneren.

Lees de andere vragen & antwoorden over spionage op VRT NWS.

Lees ook: Onderzoeksjournalist Lars Bové realiseert jongensdroom en schrijft een boek over spionage voor jonge 'speurders'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief