Ruslandkenner Katlijn Malfliet analyseert de mogelijke volgende stappen van Poetin

Non-fictie VRT NWS

Geen roebels, geen gas. Polen en Bulgarije zijn de eerste Europese landen die zich door Poetin van het gas weten afgesneden. Energie-expert Moniek de Jong (UGent) weet welke gevolgen dat heeft en Ruslandkenner Katlijn Malfliet (KUL) analyseert de mogelijke volgende stappen van Poetin.

Een oorlog van lange adem

In de jaren sinds 2000 heeft Poetin een waaier aan mogelijkheden voor zichzelf opgebouwd. Waaronder nieuwe hypersonische wapens, maar ook druk op de gasprijzen en de bevoorrading van Europa en de rest van de wereld, vertelt Katlijn Malfiet. 'Wij hebben toegelaten dat Rusland zijn hele strategie heeft kunnen voorbereiden.'

Voor Malfliet is de huidige geopolitieke situatie geen absolute verrassing. Ze schreef namelijk in 2018 al het boek 'Poetinisme' over het politieke regime in Rusland. Hierin maakte ze een analyse over hoe het machtssysteem van Poetin in elkaar zit. Katlijn kwam tot de conclusie, door haar onderzoek naar het binnen- en buitenlandbeleid van Rusland, dat deze problemen al een hele tijd op de loer lagen.

Rusland heeft ons ook verschillende keren verwittigd, volgens Malfiet. Het was volgens haar altijd duidelijk dat Rusland zou terugslaan. Rusland speelt uit dat zij vergeldingsacties voeren tegen wat het Westen heeft gedaan. Hiermee bedoelt Rusland bijvoorbeeld de NAVO-uitbreiding naar bepaalde landen in Oost-Europa.

Malfiet beschrijft de oorlog in Oekraïne als 'een project van de geheime diensten' in het Kremlin. Hiermee benadrukt ze dat Poetin niet alleen werkt, en nog belangrijker, dat deze huidige toestand niet voorbij zou zijn indien Poetin wegvalt. Volgens Malfiet zou deze oorlog nog maar het begin kunnen zijn.

Wat moet er dan gebeuren?

Volgens Malfiet moeten we de escalatie tegengaan die we nu creëren door meer en zwaardere wapens te leveren. 'We zullen met Rusland moeten gaan praten volgens de regels van de geweldloze conflictoplossing.' Wat Europa betreft moeten we een nieuwe veiligheidsarchitectuur gaan vormgeven, volgens Malfiet.

Herbekijk het gesprek in 'De afspraak' onderaan deze pagina.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief