Koen Fillet

Angelique Van Ombergen doet onderzoek naar de invloed van ruimtereizen op het brein van de astronauten

Non-fictie Radio 1

Een deugdoende ruimtereis? Angelique Van Ombergen is neurowetenschapster en gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen en voert astronautenonderzoek, meer bepaald op het brein.

Naar de ruimte gaan is niet zonder gevolgen. Er zijn heel wat invloeden, onder meer op de hoeveelheid hersenvocht die toeneemt en de grijze stof die afneemt. 'Worden astronauten dommer na een ruimtereis?', is de vraag die op tafel ligt in Interne keuken op Radio 1. We moeten voorzichtig zijn in de conclusies vertelt Angelique Van Ombergen die er een boek over schreef: Ruimtereizen. Ons brein in extreme omstandigheden.

Die grijze hersenstof is niet verdwenen, maar is meer samengeperst door de toename van het vocht, er is dus geen verlies van grijze massa. Eenmaal op aarde is er herstel maar na 6 maanden worden de astronauten opnieuw bijkomend onderzocht en er gebeuren nog meer veranderingen in deze tussenperiode.

Een andere belangrijke vaststelling is het zicht dat achteruit gaat, wat wel een invloed heeft tijdens zo'n ruimtevlucht. Ook de spiermassa neemt af en het bot verzwakt. De blootstelling aan cosmische straling, de ruimte is één grote microwave, is een potentiële 'showstopper' als er plannen zijn voor langere missies naar de maan en Mars. Er moet hiernaar nog bijkomend onderzoek gedaan worden. Deze grotere straling kan kanker veroorzaken, het hart verzwakken en cataract veroorzaken. Die astronauten zijn eigenlijk ook proefkonijnen, want je kan dit onderzoek niet nabootsen in een laboratoriumomgeving.

'Ruimteonderzoek is niet alleen belangrijk voor de ruimtevaart maar ook voor de medische wetenschap', vertelt Angelique, 'denk aan het onderzoek naar osteoporose'.

'Een dun, maar razend interessant boekje', zo sluit Sven Speybrouck het gesprek af

Beluister het volledige gesprek met Angelique Van Ombergen in Interne keuken op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief