Erik Van Grieken

Rudolf Hecke interviewt Vlamingen over de drijvende kracht van passie

Non-fictie Radio 1

Rudolf Hecke maakt muziek met hart en ziel. Als hij over Gainsbourg vertelt hangt iedereen aan zijn lippen. In zijn boeken spatten de letters van het papier. Die passie, dat vuur, die gedrevenheid, die overgave, dat is het verschil tussen leven en bestaan, vindt hij. Hij herkent het ook in anderen. Vijf jaar lang sprak Hecke met gepassioneerde mensen om te begrijpen wat hen drijft. Wat hem drijft. Die gesprekken zijn nu gebundeld in een boek: 'Passie'.

Hecke neemt in het programma 'Interne Keuken' op Radio 1 de luisteraars mee naar een herinnering uit zijn jeugd. Lang geleden kreeg de schrijver Latijnse les van een Leuvense pater. Zijn gedachten keerden steeds naar hetzelfde punt terug. 'Ik vroeg hem: Stel dat je morgen ontdekt dat God niet bestaat? Wat dan met het hele leven dat je aflegde?'

Hij groeide op een nest vol geestdrift: 'Mijn vader vulde elke dag 6 jaar lang 600 kruiwagens met grond. Zijn passie was werken, werken, werken, ...' Zijn moeder droomde op haar beurt van een kroostrijk gezin. 'Maar ik heb die droom verbrod. Mijn bevalling maakte haar lichaam kapot. Ze kon geen kinderen meer krijgen.' 7 jaar geleden kreeg zij dementie. 'En toen begon het verhaal van mijn boek' vertelt Hecke, waarvoor hij onder anderen Sam Dillemans, Bart Van Loo, Louis Tobback, Hilde Van Mieghem, Cathérine De Bolle, Johan Bonny, Fernand Huts, Jef Vermassen, Serine Ayari, Peter Goossens, Paul Michiels, Delfine Persoon, Omar Souidi, de betreurde Dixie Dansercour interviewde.

Herbeluister Rudolf Hecke in Interne Keuken op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief