Rudi Vranckx over zijn coronaboek 'Een zomer als geen andere'

Non-Fictie De Madammen

Op 1 juli is Rudi Vranckx in een camper gestapt om door Europa te reizen. Hij legde de weg van het coronavirus af in omgekeerde volgorde. Van Brussel tot in het Italiaanse Bergamo, de bron van het kwaad. In De Madammen vertelde hij dat hij op zoek ging naar verhalen die de wereld veranderen.

Romeo en Julia bestaan echt

'Onderweg ben ik op zoek gegaan naar verhalen waarbij het coronavirus de aanleiding was. Ik wou het niet hebben over mondmaskers en over hetgeen we elke dag horen. Ik wou verhalen horen die onze wereld misschien aan het veranderen zijn. Eén ding kon ik niet laten liggen en dat is het verhaal van Romeo en Julia in Verona. Eigenlijk bestaan ze echt en ze heten Paola en Michele. In het begin van de coronacrisis begon iedereen in Italië vanop zijn balkon te zingen. Wel, Paola en Michele wonen in de buurt van het echte balkon van Romeo en Julia in Verona. Michele zag aan de overkant van de straat op een balkon Paola met haar zus zingen en was meteen smoorverliefd. Tijdens de lockdown hebben ze contact gezocht via sociale media en dat werd in Italië een groot verhaal. Zouden ze elkaar na een maand echt ontmoeten? Hoe het verder ging, moet je lezen in het boek 'Een zomer als geen ander' op pagina 157.' lachte Rudi Vranckx in De Madammen.

Bangelijk

'Wat ik geleerd heb, is dat dit een existentieel moment is voor onze politici in Europa. Wie gaat leiderschap tonen? Wie pakt dit aan en wie niet? Gaan we dit kunnen oplossen? Je merkt dat Europa en de hele geschiedenis verandert in crisis, in oorlog, in revolutie en dus nu ook in pandemie. Ik vind deze situatie bangelijk, maar tegelijk is het ook extreem fascinerend. Voor mij is dit zuurstof om het niet steeds te moeten hebben over mondmaskers en bubbels. Ik wou het blik wat verder gooien met dit programma.', besloot Rudi Vranckx.

Lees meer op Radio2.be

Bekijk het interview hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief