Rouwen in coronatijd- boek 'Casper' van Uus Knops kan helpen

Non-Fictie Terzake

Uus Knops moest op haar 27 eerst de verdwijning en vervolgens het overlijden van haar broer Casper meemaken. Ze schreef daarover 'Casper', een rouwboek en leert sindsdien mensen - en de wereld - beter omgaan met rouwen.

Het gaat over 'Afscheid nemen zonder afscheid'. En we horen tijdens deze coronacrisis wel vaker: 'Ik begrijp nog steeds niet wat er gebeurd is, ik ben niet in staat om te rouwen'. Daarover gaat het boek ook. En het is typerend voor deze omstandigheden. Je krijgt enkel een cognitieve boodschappen, bijvoorbeeld via de telefoon. En dan ontbreekt het aan voldoende input om het echt te gaan beleven. En dat is het jammere aan het verhaal van deze mensen, dat zij niet aan het sterfbed hebben kunnen staan. Er is het verdriet over dat deze persoon alleen is gestorven. En aan het eind van het leven heb je contact nodig om te onthechten net zoals je bij je geboorte net contact nodig hebt om te hechten.

Knops haar advies: De basis van elk rouwproces is erkenning. Het verlies beseffen. En erkenning krijgen vanuit je omgeving. Praat erover met mensen en in je verhaal ontdek je wat je nodig hebt als volgende stap. En dat is bij iedereen anders. Het eerste is accepteren en het tweede is activeren (hoe moet het verder).
De ene wil weten waarom die beslissing door artsen genomen is, de andere wil symboliek, de andere wil de moestuin van de vader verder zetten,…

De coronacrisis was erg overrompelend. 'We kunnen niet anders dan leren uit deze crisis. We hebben zeer lichamelijke beslissingen genomen, maar daarnaast is er ook een psychosociale golf gekomen en dat is erg onderschat. Veel minder mensen zijn gestorven, dan mensen nu nog psychische problemen hebben door de crisis. Hoe kunnen we nu toch zorg op maat nemen, in de toekomst. En afscheid toestaan bijvoorbeeld met het besef dat ze misschien wel besmet zullen worden. Maar dat is hun eigen beslissing dan. Die machteloosheid achteraf door de beslissing van de overheid is ook een hele moeilijke in het rouwproces', zegt Knops verder nog.

Zou het helpen om een collectief nationaal rouwmoment of ritueel in te voeren zoals in Italië?

Daar is Knops wel voorstander van. 'Ieder heeft nu zijn eigen verhaal, maar het heeft zoveel waarde als je eigen hoofdstukje, een deel kan zijn van een groter boek. Waardoor je voelt dat je deel bent van een geheel en de erkenning ervaart van de maatschappij. '

Herbekijk het interview hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief