Mustafa Kör ging op zoek naar verborgen parels in de muziek

De Zomer van

Toen het stadsbestuur van Genk romanschrijver Mustafa Kör in 2008 vroeg om stadsdichter te worden, had hij nog nooit poëzie geschreven. Het bleek tot zijn verbazing een verborgen talent.

Sinds maart van dit jaar mag hij zichzelf zelfs Dichter des Vaderlands noemen. Hij omschrijft zijn job als 'over de taalgrens heen bruggen bouwen' en dat doet hij via culturele projecten en poëzie. Hij vindt het een bijzondere positie, waarin hij zaken kan uitlichten waar hij belang aan hecht.

Het onbekende omarmen, kan tot mooie dingen leiden. Zo is dat ook met liedjes, dus laat die verborgen parels maar komen. Voor het programma 'Zomer van' op Radio 1 van 5 augustus zocht hij onbekende liedjes, die het waard zijn ontdekt te worden.

'Mustafa Kör: 'De kracht van muziek is, boven alle kunstvormen heen, dat het louterend is'

Mustafa Kör beleefde een moeilijke periode in zijn leven, waar muziek hem doorheen heeft gesleept. Hij heeft het niet over de lockdown van 2020, die hij zelf omschrijft als 'een eeuwigdurende zomer'. 'Er woedt natuurlijk iets eng buiten, maar ik zat binnen en vond dat een prettige periode', vertelt hij over die lockdown.

'Bij mij overheerst de schoonheid van het muzikale', vertelt hij over die periode waarin het niet goed ging met hem. Het moment dat hij moest leren leven met een rolstoel. In die periode ging hij ook als een bezetene lezen en dingen neerkrabbelen. Toen begon het hem te dagen dat hij iets met taal moest doen, dat hij daar talent voor had.

'Die 'amour fou' die me overviel bij het lezen, was ongelofelijk
', vertelt hij daarover.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief