Romana Romanyshyn en Andriy Lesiv, auteurs van 'Ik zie ik zie' en 'De dag dat Oorlog naar Rondo kwam' in De Zomerboekathon

Kinderboeken VRT NU

Tom De Cock gaat in De Zomerboekathon live naar Oekraïne, waar we kennis maken met Romana Romanyshyn en Andriy Lesiv. Een gesprek over hoe het is om samen te werken als koppel, zo'n kleurrijke prentenboeken te maken, hoe je kinderen op een behapbare manier toch over de oorlog kunt vertellen, en je nooit de hoop mag verliezen.

De auteurs worden opgebeld in Lviv, waar ze wonen. Dagelijks krijgen ze te maken met luchtalarm en raketaanvallen. Dan trekken ze naar de schuilkelder. Tussendoor proberen ze door te werken en door te gaan met hun leven.

Het duo werkt al tien jaar samen, in De Zomerboekathon stellen ze twee titels voor.

'Ik zie ik zie'

'Ik zie ik zie' gaat over het gezichtsvermogen en maakt deel uit van een tweeluik. Het andere boek gaat over het gehoor. Het boek gaat niet alleen over het fysieke vermogen maar ook over een visie op het leven en krijgt zo een filosofische benadering. Romana noemt het een 'hybride non-fictie project'.

Als kinderen waren ze geïnteresseerd in kunst en wetenschap, gaat Andriy verder. Ze wilden een boek maken dat deze twee interesses samenbrengt. Ze zochten een thema waarover ze konden schrijven én tekenen en kwamen uit bij de zintuigen. Ze namen contact op met dokters en mensen met een visuele handicap om het thema vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Voor de illustraties kozen ze bewust voor felle, opvallende kleuren om de aandacht naar het voorwerp te trekken. Samen met de druktechniek zorgt het voor een hypnotiserend effect.

'De dag dat oorlog naar Rondo kwam'

Het andere boek waarover ze het hebben is 'De dag dat oorlog naar Rondo kwam', geschreven voor de Russische inval in Oekraïne. Ze schreven het acht jaar geleden wanneer Rusland de Krim annexeerde.

Oekraïne is eigenlijk al acht jaar in oorlog en nu is er de totale invasie.'We waren niet voorbereid en heel kwetsbaar' vertelt Romana. Er was een gebrek aan boeken over oorlog. Ze wilden de kinderen beschermen maar die voelden alles goed aan, soms beter dan de volwassenen. Met dit boek wilden ze een brug bouwen tussen de kinderen en de volwassenen. Het is een platform om een gesprek op gang te brengen over de oorlog, de nieuwe realiteit en de toekomst. Ze kozen voor de metafoor van het gevecht tussen licht en duisternis.

'Rondo is een fictieve stad, een prototype van elke Oekraïense stad en elke stad in de wereld. Een stad vol licht en leven. De personages zijn gemaakt van broze materialen zoals papier, glas, ballonnen. Zo voelden wij ons toen: kwetsbaar, heel fagiel', vertelt Romana. De personages doorlopen alle stadia van angst en wanhoop. De oorlog brengt duisternis. Het verzet groeit. Met het verhaal willen ze de mensen aanzetten zich te verenigen en te vechten voor wat ze dierbaar is. Het is een hoopvol boek met een happy end maar het zal nooit meer zijn zoals voor de oorlog door het verlies en de littekens.

Blijven lezen

Tijdens de oorlog is de nood aan schoonheid en sterke verhalen hoog, vertelt Andriy. Doordat kinderen uren in schuilkelders zitten, is er veel vraag naar kinderboeken: ze slaan een brug naar het vroegere leven dat ze hopen binnenkort terug te krijgen.

Een deel van de opbrengst van de verkoop van het boek gaat naar de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Herbekijk het interview met het schrijversduo op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief