Roman van David Diop over Senegalese soldaten aan het WOI-front wint de International Man Booker Prize

Fictie LangZullenWeLezen

De jury van de International Man Booker Prize - voor literatuur die vertaald is in het Engels - bekroont de roman 'At Night All Blood is Black' van de Franse auteur David Diop.

De International Man Booker Prize wordt ieder jaar toegekend aan een vertaalde roman die in het Verenigd Koninkrijk of Ierland verschijnt. Het prijzengeld van 50.000 pond (57.000 euro) wordt verdeeld tussen David Diop en Anna Moschovakis die het boek 'Frère d’âme' uit het Frans vertaalde.

'Meer dan een broer'

De bekroonde roman is ook al in het Nederlands verschenen ('Meer dan een broer' - Uitgeverij Cossee) en ontving hiervoor in 2020 de Europese Literatuurprijs.

'Meer dan een broer' is een historische roman die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en het verhaal vertelt van twee jonge Senegalese mannen, vrienden, die gedwongen worden mee te vechten voor de Franse overwinning.

Diop (1966 - Parijs) is de eerste Franse auteur die de prestigieuze International Booker Prize wint. 'Meer dan een broer' is de tweede roman van Diop die professor is aan de universiteit van Pau, gespecialiseerd in 18-eeuwse literatuur.

Roman van David Diop over Senegalese soldaten aan het WOI-front wint de International Man Booker Prize

Uit het juryverslag

De juryvoorzitter prijst de roman omdat dit verhaal over oorlogsvoering, liefde en waanzin een angstaanjagende kracht heeft. 'De hoofdpersoon wordt beschuldigd van tovenarij en er is iets griezeligs aan de manier waarop het verhaal op de lezer inwerkt. Wij, juryleden, waren het erover eens dat het betoverende proza ​​en de donkere, briljante visie ons hadden beroerd en ons versteld deden staan.

'Op langzullenwelezen.be

Niet alleen de vakjury is vol lof. Ook deze recensies van lezers op langzullenwelezen.be prijzen de roman. Els De Veuster schrijft: 'Wie een verhaal verwacht vol historische feiten en waarheden over de Afrikaanse medesoldaten is er aan voor de moeite. Diop vertelt op een prachtige manier de verwerking van de gruwelen en trauma's die Alfa opliep tijdens deze oorlog. [...]. Nog meer dan de andere soldaten zullen zij zich eenzaam hebben gevoeld in de loopgraven.[...]. Een boek met vele lagen.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief