Roman 'Joe Speedboot' van Nederlandse auteur Tommy Wieringa wordt verfilmd

Verfilming VRT NWS

Het boek 'Joe Speedboot' van de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa wordt verfilmd. Dat meldt uitgeverij De Bezige Bij.

De Nederlandse auteur Tommy Wieringa brak in 2005 bij het grote publiek door met zijn vierde roman 'Joe Speedboot'. De Amsterdamse uitgeverij De Bezige Bij bevestigde vandaag dat het boek wordt verfilmd.

Volgens de uitgeverij waren verschillende producenten geïnteresseerd om de film te maken, maar loopt BALDR Film met de eer. De Nederlander Sam de Jong ontfermt zich over de regie. Het filmcontract is volgens De Bezige Bij inmiddels door alle partijen ondertekend.

'Uit de gesprekken met de scenaristen werd duidelijk dat ze slimme, goede ideeën hebben om het verhaal naar beeld te vertalen. Heel stimulerend. Ook de samenwerking met regisseur Sam de Jong geeft reden om op een film te hopen die eigenzinnig, rijk en groots is.'

Al in 2005 was er sprake van een mogelijke verfilming door producent IJswater Films, maar door een meningsverschil over het scenario is de samenwerking tussen Wieringa en IJswater Films stopgezet.

400.000 verkochte exemplaren

'Joe Speedboot' vertelt het verhaal van Fransje Hermans, die na een ongeluk aan een rolstoel is gekluisterd en niet kan spreken. Hij ontwikkelt een grenzeloze fascinatie voor een nieuweling in het dorp, Joe Speedboot.

Van de oorspronkelijke versie van het boek uit 2005 zijn al 400.000 exemplaren verkocht, maar het boek werd ook in diverse talen vertaald. 'Joe Speedboot' werd onder andere genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de AKO Literatuusprijs en de Gouden Uil.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief