Mustafa Kör schrijft scherp gedicht over zijn ervaring als rolstoelgebruiker

VRT NWS

In Gent is actiegevoerd voor een betere mobiliteit voor rolstoelgebruikers en andere mensen die slecht te been zijn. Zowel op straat als in bus, tram of trein zijn er nog altijd hoge drempels, letterlijk en figuurlijk.

Schrijver en Dichter des Vaderlands Mustafa Kör zit zelf in een rolstoel. Op verschillende plaatsen in Gent las hij een scherp gedicht voor, over zijn eigen ervaringen: 'Drempelvrees'.

In Gent hebben mensen met en zonder rolstoel een ketting gevormd van het Poëziecentrum op de Vrijdagmarkt naar het stadhuis. Een gebroken ketting, als symbool van het brokkelige parcours van al wie minder mobiel is.

Ik heb mijn auto geparkeerd hier in Gent en daarna moest ik binnenweggetjes nemen op de kasseien. Mijn polsen doen pijn; ik viel bijna uit mijn rolstoel. Halsbrekende toeren voor mensen in een rolstoel, of voor ouderen of voor ouders met een buggy. Daar kunnen we toch wel wat aan veranderen in een stad?


Ook het openbaar vervoer is een lijdensweg, vertelt Kör. 'Ooit reisde ik van Opgrimbie naar De Panne met het openbaar vervoer. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het een huzarenstukje was. Ik heb kafkaiaanse toestanden meegemaakt. Wachten en bellen. Wachten op Godot, op iemand die niet opdaagt', vertelt hij.

Mobiliteit is een mensenrecht, zegt Kör. 'Dit is echt een smet op het blazoen van ons land. Er zijn duizenden mensen die hierdoor geïsoleerd raken en niet participeren in de samenleving, geen rol spelen, geen waardig bestaan kunnen uitbouwen. Als je er als overheid niet in slaagt om mensen van punt A naar B of ouderen op de trein te krijgen, dan moet je je vragen stellen: hoe geciviliseerd zijn we dan?', besluit hij.

Gebeurt er dan niets?

Het vordert veel te traag. Een lichtpuntje is de afschaffing van de reservatieplicht bij makkelijk betreedbare haltes. Bij vervoersmaatschappijen zijn er streefdoelen; in Vlaanderen wil men de helft van de haltes toegankelijk maken. Dat is de intentie, maar wij moeten dat opvolgen. En het gaat langzaam. De bevoegdheden zijn ook versnipperd. Twee op de drie Belgische treinstations zijn ontoegankelijk voor rolsstoelgebruikers.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief