Roger Lybaert, bekendste rusthuisbewoner en genomineerd voor de Mensenrechtenprijs 2021 in de Boekathon

VRT Boekenmaand Boekathon

Roger Lybaert, de kranige negentiger, was tijdens de coronaperiode al de bekendste rusthuisbewoner van het land. Hij nam het immers via een open brief op voor alle rusthuisbewoners die door de lockdowns van hun vrijheid beroofd werden. En of zijn stem gehoord werd! Hij kwam aan het woord in alle kranten en magazines, hij was een graag geziene gast in TV-programma’s. Maar het bleef niet bij zijn open brief in Knack. Samen met zijn dochter Leentje maakte hij een documentaire voor Canvas. Een uitzonderlijk document over een uitzonderlijke periode. Want de kijker kreeg zo een unieke blik achter de schermen van een woonzorgcentrum in covid-tijden.

Recent kwamen Roger en Leentje ook met een boek op de proppen met als passende titel ‘Roger, wat het leven mij leerde’. Hij beschrijft hierin zijn leven, als militair, als echtgenoot, als vader, als denker. Doorspekt met zijn eigen geschreven gedichten, dagboekfragmenten, brieven en foto’s. Gisteren waren ze hierover nog te gast in de Boekathon bij Tom De Cock.

Herbekijk het interview in de Boekathon op VRT NU

Maar de kers op de taart is toch wel zijn nominatie voor de Prijs voor de Mensenrechten 2021! Roger Lybaert wordt als een van de vijf genomineerden gelauwerd voor de Prijs voor de Mensenrechten 2021. Zelf blijft hij er nuchter bij, maar zijn lezersbrief aan Knack over hoe ons land omging met senioren in rusthuizen, is de Liga van Mensenrechten niet ontgaan.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief